Η Ελλάδα πωλεί τις πιο φθηνές “χρυσές βίζες”: Μάλτα και Κύπρος οι “πρωταθλήτριες” της E.E.

FILE PHOTO: Το Μνημείο της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία στη Βαλέττα της Μάλτας. EPA, DOMENIC AQUILINA




Σε λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας αναμένεται να τηρήσει την υπόσχεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του για να προβεί σε νέες εκλογές στις 12 Ιανουαρίου, αναφέρει η Florentin Collomp στην εφημερίδα Le Figaro.

Στην κυβέρνηση για σχεδόν επτά χρόνια, ο Joseph Muscat αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λόγω του σκανδάλου της 16ης Οκτωβρίου 2017, της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η οποία διερεύνησε τη διαφθορά της χώρας, ιδίως μέσω του συστήματος με τις “Χρυσές βίζες”.

Αυτές οι άδειες παραμονής, ακόμη και οι πολιτογραφήσεις (ήτοι τα “χρυσά διαβατήρια”), χορηγούνται από την Μάλτα σε πλούσιους επενδυτές, με αντάλλαγμα συμμετοχής τουλάχιστον 650.000 ευρώ στο κρατικό ταμείο ανάπτυξης, με την απόκτηση κατοικίας μέσω αγοράς, ή ακόμα και μίσθωσης κατοικιών, με τη βοήθεια εξειδικευμένων διαμεσολαβητών, οι οποίοι έφεραν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο νησί.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα προσφέρει το φθηνότερο εισιτήριο εισόδου. Για 250.000 ευρώ, μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι και να το παραχωρήσει στην οικογένειά του, για τρεις γενιές, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, άδειες μόνιμης διαμονή, μια πρακτική  δημοφιλής στους Κινέζους, στους Ρώσους και στους Τούρκους.

  • Η Κύπρος με τη σειρά της βρέθηκε, επίσης στο διεθνές προσκήνιο τον Νοέμβριο, όταν η χώρα αποφάσισε να ανακαλέσει αυτού τους είδους βίζας που χορηγήθηκε σε 26 δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένου του Jho Low, φυγά από την Μαλαισία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB.
  • Η Κύπρος έχει εισπράξει περίπου 6 δις ευρώ με την “πώληση” διαβατηρίων, κοστολογώντας μέχρι και 2 εκ. ευρώ το καθένα, σε περίπου 4.000 άτομα από το 2013. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που δημιουργήθηκε για τη διάσωση κρατικών ταμείων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τη Λευκωσία να εξακολουθεί να υπερασπίζεται αυτή την «κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης».

Οι περιπτώσεις της Μάλτας και της Κύπρου έχουν αναβιώσει την αποδοκιμασία για τις πρακτικές αυτές, επιτρέποντας, παράλληλα, σε εκείνους που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο, χωρίς κανένα έλεγχο όσον αφορά την  προέλευση των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν προς αυτό το σκοπό.

Εντούτοις, αυτά τα δύο μικρά κράτη δεν αποτελούν τα μόνα στην Ευρώπη που επιδίδονται σε παρόμοιες πρακτικές. Τα περισσότερα από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν προγράμματα αυτού του τύπου: τέσσερα κράτη-μέλη, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος και Μάλτα, έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες πολιτικές, καθιστώντας κατά αυτό τον τρόπο δυνατή την απόκτηση ιθαγένειας της Ε.Ε.

Τίτλος: L’Europe s’attaque aux «golden visas»

Η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο στη Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ενώ αυξάνεται η ένταση με την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: