Εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο: Κατάσταση συναγερμού λόγω προκλήσεων της Τουρκίας

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογο του κα Annegret Kramp-Karrenbauer, στην παρουσία αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία. ΚΥΠΕ, Υπουργείο Άμυνας




Σε τηλεγράφημα/ανταπόκριση του DPA από την κορβέτα «Ludwigshafen am Rhein» στη Λεμεσό, των Carsten Hoffmann και Takis Tsafos, με τίτλο «Εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο – Η Kramp-Karrenbauer κοντά σε στρατιώτες», αναφέρονται μεταξύ άλλων, ότι η υπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ κατέστησε σαφές, ότι είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι ένα πλαίσιο κυρώσεων στη διένεξη θα πρέπει «να γεμίσει κατ’ αναλογία».

Η ΕΕ σχεδιάζει τώρα να ‘παγώσει’ τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία εναέριας κυκλοφορίας. Εκτός αυτού, μπορεί να περικοπεί η ευρωπαϊκή βοήθεια για την Τουρκία και να περιοριστούν οι χορηγήσεις δανείων της ΕΕ.

Σημειώνεται επίσης:

  • «Στην Αθήνα επικρατεί ατμόσφαιρα συναγερμού. Γιατί η Τουρκία αναζητεί δικές της συμμαχίες και τον Νοέμβριο υπέγραψε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία, εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, αναμένεται να χαραχτούν και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο αυτών μεσογειακών χωρών. Κατά την άποψη της Ελλάδας, η Τουρκία και η Λιβύη παραβίασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Γιατί η Άγκυρα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Κρήτη και άλλα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Ο βυθός – λέει – πέρα από τα σήμερα ισχύοντα έξι μίλια χωρικά ύδατα αυτών των νησιών είναι στη δικαιοδοσία της Τουρκίας ή της Λιβύης.

Με το επιχείρημα «είμαστε το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή», ο τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα γύρω από την Κύπρο. Εκεί τουρκικά πλοία πραγματοποιούν γεωτρήσεις στον θαλάσσιο πυθμένα, αναζητώντας φυσικό αέριο – χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της χώρας μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι απειλές της ΕΕ ότι θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Στην Αθήνα εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία τώρα μπορεί να δημιουργήσει ή να προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα και νοτίως της Κρήτης. Από καλά πληροφορημένες πηγές της Αθήνας λέγεται επανειλημμένα ότι τότε δεν απομένει τίποτε άλλο στην Ελλάδα από το να αντιδράσει – και στρατιωτικά – αν ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο εμφανιστεί νοτίως της Κρήτης.

  • Επειδή όμως κατά κανόνα η Τουρκία στέλνει σε περιοχές με κρίση τέτοια πλοία συνοδεία πολεμικών πλοίων, θα μπορούσε να σημειωθεί ένοπλη σύρραξη. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Αθήνα ενισχύει το πολεμικό ναυτικό της, όπως γράφει ο ελληνικός Τύπος εδώ και εβδομάδες.

Αναφέρεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την αγορά τριών ή τεσσάρων φρεγατών μεσαίου μεγέθους, τύπου Belharra, είναι στο τελικό στάδιο. Η ελληνική πολεμική αεροπορία αλλάζει εξοπλισμό στα 85 βομβαρδιστικά της F-16 και σχεδιάζει σύντομα να αγοράσει ισραηλινά και αμερικανικά drones τύπου Heron και MQ9 Reaper.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων στην Αθήνα, στην Κρήτη θα σταθμεύουν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις. Αναμένεται να ενισχυθεί η 5 η Μεραρχία, που έχει έδρα τα Χανιά (Δυτική Κρήτη) και λόγω του απόμακρου σημείου και της οικονομικής κρίσης είχε αποδυναμωθεί. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τουλάχιστον δύο αερομεταφερόμενα τάγματα (ελικόπτερα) και τάγματα πεζοναυτών.

Υπάρχουν σχέδια και για μετακίνηση μέρους του ελληνικού στόλου στη μεγάλη ναυτική βάση της Σούδας (Δυτική Κρήτη). Μέχρι τώρα ο στόλος σταθμεύει κυρίως στη Σαλαμίνα κοντά στον Πειραιά. Οι Έλληνες περιμένουν συγκεκριμένα ότι, σε περίπτωση σοβαρής κρίσης με την Τουρκία, μπορεί να είναι μόνοι τους. Τότε το ΝΑΤΟ θα προτείνει διαπραγματεύσεις στα κράτη μέλη του, Ελλάδα και Τουρκία. Η ΕΕ – ενδεχομένως και εν όψει ενός επαπειλούμενου μεταναστευτικού κύματος – θα οργιστεί και θα ανησυχήσει – λένε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: