Ρωσία: Επιχείρηση Free Willy, ελευθερώνονται οι τελευταίες 50 φάλαινες μπελούγκα [video]

Από την επιχείρηση φόρτωσης των 50 φαλαινών μπελούγκα. Phto via Youtube
Άρχισε σήμερα η τελευταία μεγάλη επιχείρηση απελευθέρωσης 50 φαλαινών μπελούγκα στην ανοιχτή θάλασσα, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Δυο ρωσικά ερευνητικά πλοία άρχισαν από το πρωϊ να φορτώνουν τις φάλαινες που η κάθε μια ζυγίζει πάνω από 1,5 τόνο. 
Παρότι η επιχείρηση φόρτωσης των φαλαινών ξεκίνησε κανονικά, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, διέκοψαν, μέχρι νεωτέρας το εγχείρημα.

Οι  50 φάλαινες μπελούγκα που είχαν απομείνει στον κόλπο Σρένταγια στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής ήδη μεταφέρθηκαν σε πλοία και ξεκίνησε το ταξίδι τους προς την ελευθερία, καθώς θα απελευθερωθούν στα νερά της Ιαπωνικής θάλασσας.

«Σήμερα στον κόλπο Σρένταγια ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία για την απελευθέρωση των φαλαινών στο φυσικό τους περιβάλλον. Η μεταφορά τους θα ξεκινήσει αύριο», ανέφερε χθες ανακοίνωση του Επιστημονικού Ερευνητικού  Ινστιτούτου Αλιείας και Ωκεανογραφίας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι πραγματοποιήθηκαν  όλα τα τέστ ελέγχου των μέσων μεταφοράς τους, ενώ οι επιστήμονες μαζί με κτηνιάτρους ολοκλήρωσαν την επίβλεψη των δεξαμενών μέσα στις οποίες θα μεταφερθούν οι φάλαινες και οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στα ερευνητικά πλοία.

  • Η απόφαση για την απελευθέρωση των 50 φαλαινών που έχουν απομείνει στο καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών στην θάλασσα ανοιχτά του Πριμόριε ελήφθη στις 24 Οκτωβρίου από το επιστημονικό συμβούλιο του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Αλιείας και Ωκεανογραφίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που εικόνιζαν 11 όρκες και 93 μπελούγκα στριμωγμένες σε μικρές δεξαμενές, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι -μεταξύ αυτών και ο σταρ του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο- υπέγραψαν ένα διαδικτυακό αίτημα ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στις 27 Αυγούστου οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απελευθερώθηκαν και οι τελευταίες όρκες που κρατούνταν αιχμάλωτες επί έναν χρόνο σε ένα υποτυπώδες καταφύγιο, στη ρωσική άπω ανατολή.

Το βίντεο από την απελευθέρωση των φαλαινών Ορκα:

https://www.youtube.com/watch?v=rprbN23LVtA

Με πληροφορίες από Russia Today

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal