Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Γκόφα-Χισαρσικλίογλου

Παναγιώτης Γκόφας και Ριφάτ Χισαρσικλίογλου για πάνω από τρεις ώρες εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε ΕΕ και Τουρκία και προχώρησαν σε επισκόπηση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκία, όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά την 38η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας πέρσι. ΚΥΠΕ




Άτυπο δείπνο εργασίας μεταξύ των Συμπροέδρων της Κοινής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) Παναγιώτη Γκόφα και Ριφάτ Χισαρσικλίογλου, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, σε συνέχεια εντατικών επαφών τους προηγούμενους μήνες.

Η συνάντηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για προσέγγιση και διεύρυνση της συνεργασίας και της κατανόησης της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ των δύο περιοχών.

  • Παναγιώτης Γκόφας και Ριφάτ Χισαρσικλίογλου για πάνω από τρεις ώρες εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε ΕΕ και Τουρκία και προχώρησαν σε επισκόπηση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκία, όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά την 38η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας πέρσι.
  • Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη οργανωτικά θέματα σε σχέση με την επικείμενη 39η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Σμύρνη, σε συνεργασία με τα ελληνικά και τουρκικά επιμελητήρια και τους συνδέσμους βιομηχάνων.

Συμφώνησαν δε ότι στην ατζέντα της επόμενης 39ης συνεδρίασης της Επιτροπής θα πρέπει να περιληφθούν τα εξής θέματα:

– οι παγκόσμιες προκλήσεις για ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο παγκοσμίως
– οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ και η κοινωνικό- οικονομικής τους επίπτωσης στην Τουρκία,
– η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και
– εξελίξεις και πρακτικές σε σχέση με την ενσωμάτωση των προσφύγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις της Κοινής Επιτροπής αποτελούν το τελευταίo forum δομημένου διαλόγου των δύο πλευρών μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση βρέθηκε για λίγο και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (και πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ) Φαρούκ Καϊμακτσί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα συναντήσει τον Φαρούκ Καϊμακτσί στην Τουρκία στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ και η νέα Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες 27/11/2019

Καταγγελία Μαυρογιάννη στον ΟΗΕ: 51 τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: