Οι δημόσιες ακροάσεις για την παραπομπή Τραμπ δεν θα τους αλλάξουν γνώμη, λένε οι ψηφοφόροι

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. EPA, JUSTIN LANE




Την ώρα που διεξάγονται οι πρώτες δημόσιες ακροάσεις μαρτύρων ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κουίνσι Μέρφι από το Φλιντ του Μίσιγκαν δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του αλλάξουν γνώμη για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

«Τις παρακολουθώ με αηδία», επισημαίνει ο 45χρονος εργαζόμενος σε αυτοκινητοβιομηχανία ο οποίος το 2016 ψήφισε την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. «Δεν έχω βρει τίποτα που να με πείθει ότι κάνει το καλύτερο για τη χώρα».

Περισσότερα από 700 χιλιόμετρα μακριά, στη Μπεθλεέμ της Πενσιλβάνι, ο Τζο Ντ’Αμπρόζιο, ένας υποστηρικτής του Τραμπ, είναι επίσης κατηγορηματικός: η έρευνα για το αν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία να ερευνήσει τον γιο του πολιτικού του αντιπάλου δεν πρόκειται να του αλλάξει άποψη.

«Στηρίζω πλήρως τον πρόεδρο», τονίζει ο 76χρονος Ντ’ Αμπρόζιο, ιδιοκτήτης κουρείου. «Μιλώ με πολύ κόσμο που είναι ικανοποιημένος με το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα, τις μετοχές και τις δουλειές του. Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτό και πιστεύω ότι θα πληρώσουν το τίμημα».

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ελπίζουν ότι οι δημόσιες καταθέσεις θα βοηθήσουν να πειστούν οι Αμερικανοί ότι ο Τραμπ πρέπει να εκδιωχθεί από την προεδρία.

Όμως συνεντεύξεις με πολίτες από δύο πολιτείες που ίσως καθορίσουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών το 2020 δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι και από τις δύο πλευρές έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου έδειξε ότι το 75% των Δημοκρατικών στηρίζει τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ, ενώ το 79% των Ρεπουμπλικάνων είναι αντίθετο.

Για πολλούς υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου η διαδικασία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια κομματική προσπάθεια των Δημοκρατικών να αποπέμψουν έναν πρόεδρο που δεν κατάφεραν να κερδίσουν το 2016.

«Κατά τη γνώμη μου είναι πραξικόπημα», δηλώνει ο 70χρονος Φρανκ Μπούσαλτ που εργάζεται σε οικοδομές. «Δεν ξέρω τι είναι παράνομο. Ζητάμε από χώρες να κάνουν πράγματα συνεχώς».

Όμως ο Μέρφι σημειώνει ότι οι δημόσιες ακροάσεις δίνουν μια ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να αποδείξουν ότι βάζουν το κράτος δικαίου πάνω από την πολιτική τους επιβίωση. «Δικάζεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», τονίζει.

«Απλώς ένα σόου»

Το 2016 ο Τραμπ κέρδισε την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν –τρεις πολιτείες που παραδοσιακά ψήφιζαν Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές– με ποσοστό μικρότερο του 1%. Οι πολιτείες αυτές πιστεύεται ότι θα αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας για τον νικητή και το 2020.

Κάποιοι ψηφοφόροι εξάλλου εκτιμούν ότι οι κοινοβουλευτικοί φαίνεται να έχουν ήδη καταλήξει για την ενοχή ή μη του Τραμπ.

«Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές φαίνεται να έχουν ήδη αποφασίσει, προτού καν δουν τα στοιχεία και έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν», επισημαίνει η 42χρονη Έιμι Χούσαρ από το Μίσιγκαν.

Η Χούσαρ, μια ψηφοφόρος που αναπροσδιορίζεται μετριοπαθής, ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012 προτού ψηφίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο Γκάρι Τζόνσον το 2016.

Ακόμη και αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ θα τους βοηθήσει να καταλήξουν.

«Είναι απλώς ένα σόου», εκτιμά ο Κερτ Ζούλκε, ένας 64χρονος από την Πενσιλβάνια που ψήφισε τον Τραμπ το 2016, αφού είχε στηρίξει τον Ομπάμα στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές, και δηλώνει αναποφάσιστος για το 2020.

«Όλοι γνωρίζουν όλα τα στοιχεία και έχουν ήδη αποφασίσει. Δεν θα προσφέρει τίποτα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: