Ο Σταύρος αποχαιρέτισε, το Ποτάμι… στέρεψε: «Ο σπόρος που ρίξαμε, θα φυτρώσει ξανά»

O επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, στο Θέατρο Άλμα, Αθήνα Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Φωτογραφία: ΑΠΕ -ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Μετά από 5,5 χρόνια πολιτικής παρουσίας και δράσης το Ποτάμι, έπαψε και τυπικά σήμερα Κυριακή να είναι πολιτικό κόμμα, καθώς η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων που έγινε στο Μεταξουργείο επικύρωσε την αναστολή της λειτουργίας του.

Ο ιδρυτής του Σταύρος Θεοδωράκης που έως την τελευταία στιγμή επέμεινε στο δικό του δρόμο επιστρέφοντας συνολική επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του κόμματος, είδε το 63% των μελών που ψήφισε στη διαδικασία να συναινεί με την απόφαση που είχε λάβει το πολιτικό συμβούλιο πριν λίγο καιρό.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε μεταξύ άλλων: «Αναστέλλουμε σήμερα τη λειτουργία μας. Παραμερίζουμε τον εγωισμό μας και στέλνουμε ένα μήνυμα στους 86 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Αλλά και στους 377 χιλιάδες πολίτες που σκίρτησαν μαζί μας την Άνοιξη του ΄15. Τους ζητάμε να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητάμε να σκεφθούν αυτά που καταφέραμε. Τα παλιά συνθήματα, οι ρηχές αντιπαραθέσεις, οι αφορισμοί, οι κοκορομαχίες, τα εξυπνακίστικα σχόλια δεν είναι πολιτική. Τους ζητάμε, λοιπόν, να βάζουν ψηλά τον πήχη, για τους πολιτικούς. Τους ζητάμε να διεκδικούν, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια! Ο σπόρος που ρίξαμε, θα φυτρώσει ξανά».

Το Ποτάμι κατήλθε για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία στις ευρωεκλογές του 2014. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το κόμμα πέτυχε ποσοστό της τάξης του 6,60%, ποσοστό υψηλό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές που εντάχθηκαν στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ένα μήνα αργότερα, πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο του Ποταμιού, στο Λαύριο. Στο Συνέδριο εξελέγη Επικεφαλής ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το κίνημα προχώρησε σε συνεργασίες με κόμματα και κινήσεις, τόσο από την Αριστερά, όσο και από την Κεντροδεξιά, με τους Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη του Σπύρου Λυκούδη, τη Δράση και την Ευρώπη-Οικολογία να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Επιπλέον στο κόμμα προσχώρησαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Λυκούδης, Μάρκου, Τατσόπουλος, Φούντα, Ψαριανός).

Στις εκλογές του Ιανουαρίου το Ποτάμι εξελέγη τέταρτο κόμμα με ποσοστό 6,05% και εξέλεξε 17 βουλευτές.[25]

Τον Ιούλιο του 2015, στο δημοψήφισμα το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ».

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου το Ποτάμι αναδείχθηκε έκτο κόμμα με ποσοστό 4,09%, εξέλεξε 11 βουλευτές.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, διεξήχθη το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά το οποίο η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Φώφη Γεννηματά εξήγγειλε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του υπό ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, απευθύνοντας κάλεσμα και στο Ποτάμι.

Στη 1 Σεπτεμβρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ωστόσο δεν εξελέγη, καθώς συγκέντρωσε 10,93% καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ εννέα υποψηφίων.

Έκτοτε, Το Ποτάμι συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες συγκρότησης του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, που συγκροτήθηκε υπό τον τίτλο Κίνημα Αλλαγής. Την 1 Ιουλίου 2018, η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, ύστερα από σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη, αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, και την αυτόνομη πορεία του.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο του Ποταμιού. Το Συνέδριο επανεξέλεξε το Σταύρο Θεοδωράκη στη θέση του Επικεφαλής, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς εξελέγη αντιπρόεδρος.

Επίσης, αποφασίστηκε η αυτόνομή κάθοδος του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Τον Ιανουάριο του 2019, διαγράφτηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ενόψει της κύρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας για το Μακεδονικό ζήτημα ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Β’ Αθηνών Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφωνώντας με τη θετική στάση του κόμματος.

Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς απώλεσε το ελάχιστο όριο των πέντε βουλευτών που απαιτούνται για τη διατήρησή της. Οι εναπομείναντες βουλευτές, λογίζονται πλέον ως ανεξάρτητοι.

Στις ευρωεκλογές του 2019 δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα ευρωβουλευτή, λαμβάνοντας 1,52%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος (υποδεικνύοντας ως διάδοχό του τον Γεώργιο Μαυρωτά), ενώ το κόμμα αποφάσισε να μην συμμετάσχει αυτόνομα στις εθνικές εκλογές του 2019.

Μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, ο Γιώργος Μαυρωτάς διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη,παραιτούμενος ταυτόχρονα από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, παραίτηση η οποία έγινε αποδεκτή.

Hellas Journal με πληροφορίες και από Wikipedia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: