Νεοφύτου: Η αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας, σοβαρή απειλή αποσταθεροποίησης

File Photo: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. ΚΥΠΕ, Σταύρος Κονιώτης




Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ανέδειξε τον άκρως αντίθετο ρόλο της Τουρκίας με τις προσπάθειες για σταθερότητα που καταβάλλουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, τονίζοντας πως η αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας αποτελεί σοβαρή απειλή αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Ο κ. Νεοφύτου ήταν ομιλητής στο Συνέδριο Πολιτικής του Leadership Network (ELNET), με θέμα «Αντιμετωπίζοντας Προκλήσεις για την Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές και Ισραηλινές Οπτικές», το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ,  ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις διαρκώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν δυο δημοκρατικούς πόλους σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε αναφορά στον προοδευτικό, όπως τον χαρακτήρισε, για την εποχή πολιτικό τρόπο σκέψης του Γλαύκου Κληρίδη ο οποίος “κινήθηκε αντίθετα στις νόρμες της εποχής και ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ. Εξού και προχώρησε το 1994, μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, στο άνοιγμα πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο τις σχέσεις των δυο χωρών στο επόμενο επίπεδο”.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται έκτοτε προοδευτικά, φέρνοντας τους δυο λαούς όλο και πιο κοντά, σε μια σειρά από τομείς κοινής ωφελείας, όπως η εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα αλλά και αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων όπως είναι οι μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, Κύπρος και Ισραήλ μέσω του διεθνούς ρόλου που φέρουν, μαζί με την Ελλάδα και την ΕΕ, λειτουργούν σταθεροποιητικά και με γνώμονα την ασφάλεια της εν γένει περιοχής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στις συνέργειες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με μια σειρά από χώρες στην περιοχή και με άξονα την ενεργειακή προοπτική και οι οποίες εδράζονται στα τριμερή σχήματα συνεργασίας, όμως την ίδια ώρα λειτουργούν και ως μοντέλα διαλόγου τα οποία συνεισφέρουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, δηλαδή της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτό το πολυεπίπεδο των συνεργασιών που έχει αναπτυχθεί προσδίδει προστιθέμενη αξία στην εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή. «Πιστεύουμε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ με άριστες διμερής σχέσεις με τους γείτονές της και με βαθιά κατανόηση των δυναμικών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μπορεί να είναι καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΘΝΕ

Μεγάλο βήμα υπέρ Κύπρου στην Ε.Ε. για την ΑΟΖ: Κυρώσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: