Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, η στάση εργασίας των λειτουργών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προς ένδειξη διαμαρτυρίας ότι έχουν θυματοποιηθεί μέσα από το πόρισμα, η τροχαία σύγκρουση στην Λεμεσό με θύμα 27χρονο πατέρα ενός 5χρονου παιδιού, ο διορισμός από τον Γενικό Εισαγγελέα του νομικού Ηλία Στεφάνου ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή στην υπόθεση του βαν, η νέα πολιτική αδειοδότησης οικοδομών από το Υπουργείο Εσωτερικών βάση της οποίας θα εκδίδονται άδειες αυθημερόν και η συμφωνία Ερντογάν με Λιβύη για θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το πόρισμα της οργής» αναφέρεται σε αναταράξεις μεγατόνων από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για την αυτοκτονία του 15χρονου Στυλιανού. Προσθέτει ότι οι λειτουργοί Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πραγματοποίησαν χθες στάση εργασίας ενώ σήμερα ανακοινώνουν κι άλλα μέτρα αφού θεωρούν ότι έχουν θυματοποιηθεί. Αλλού γράφει ότι μεθυσμένος οδηγός που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα πέραν των 200 km στη Λεμεσό, σκότωσε 27χρονο πατέρα ενός 5χρονου παιδιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ερντογάν υπόγραψε με τη Λιβύη συμφωνία για θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και συμφωνία για ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πέθαινε από τη μέρα που γεννήθηκε ο Στυλιανός» γράφει ότι την ώρα που προχωρούν οι διαδικασίες για τις λειτουργούς των ΥΚΕ στις οποίες το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως αποδίδει ευθύνες και ο Αρχηγός Αστυνομίας δηλώνει πως θα πράξει τα δέοντα και για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται και εν αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα για τυχόν ποινική δίωξη του πατέρα αλλά και των δύο εκ των τεσσάρων λειτουργών των ΥΚΕ, συγκλονίζει η ανάγνωση αυτούσιου του πορίσματος της κ. Λοττίδη. Αλλού αναφέρεται στον διορισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα του νομικού Ηλία Στεφάνου ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή στην υπόθεση του βαν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην νέα πολιτική αδειοδότησης οικοδομών από το Υπουργείο Εσωτερικών βάση της οποίας θα εκδίδονται άδειες αυθημερόν.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ναι, μπορούσε να σωθεί» γράφει ότι σοκάρει η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη που διερεύνησε την υπόθεση θανάτου του 15χρονου Στυλιανού, όταν με δήλωση της στην εφημερίδα επισημαίνει ξεκάθαρα πως ο Στυλιανός θα μπορούσε να σωθεί. Αν στηριζόταν το παιδί μετά από το σχολείο, τότε ναι, θα αποφευγόταν το μοιραίο, αναφέρει. Αλλού γράφει ότι το ξεπάγωμα όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στο Τμήμα Δασών απαίτησαν χθες οι εργαζόμενοι στο Τμήμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κακοί χειρισμοί στους οποίους προέβη η Κατηγορούσα Αρχή, σε σοβαρή υπόθεση με κατηγορούμενο καθηγητή για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα σε βάρος μαθητριών, είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στην επιφάνεια η γύμνια των πολιτικών τους» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος σχολιάζοντας το πόρισμα για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού είπε ότι «δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση, σε όλα τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν, να ψάχνει κάποιους λειτουργούς για να τους φορτώσει ευθύνες και να μην αναλαμβάνει και η ίδια τις δικές της ευθύνες ως κυβέρνηση». Αλλού αναφέρεται στο τροχαίο δυστύχημα στη Λεμεσό με θύμα τον 27χρονο Παναγιώτη Χριστοφόρου, πατέρα ενός μικρού αγοριού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, η οποία επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Αλλαγή πολεοδομικής ζώνης στα Κούκλια αξίας 90 εκ. ευρώ» γράφει ότι όπως λέχθηκε στη Βουλή η ανταλλαγή ζωνών στα Κούκλια της Πάφου έχει δημιουργήσει εκατομμύρια ευρώ για συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος μετέφερε μέρος της γης στην τράπεζα και απαλλάχτηκε από χρέος 90 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι πολλοί καταναλωτές δεν παρουσιάζονται πεπεισμένοι να ξοδέψουν τα χρήματα τους στο πλαίσιο του Black Friday. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή στάση εργασίας των λειτουργών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με αφορμή το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού.

Η εβδομαδιαία εφημερία «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Εκ βάθρων» αναφέρεται σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που δεν θα περιοριστούν μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών με την πιθανή τοποθέτηση του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Οι αλλαγές θα είναι εκ βάθρων και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη προσανατολιστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στην διάκριση του Κύπριου επιχειρηματία Χρήστου Πουλλαίδη, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο περιοδικό “Gulf Who is Who”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Μουσείο Αυξεντίου, στο χωριό Ακρίτας το Νομού Κιλκίς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Στο μάτι του κυκλώνα η Ζέτα Αιμιλιανίδου» γράφει ότι τα γεγονότα βοούσαν και η καθ΄ ύλην αρμόδια Υπουργός δεν φαίνεται να έλαβε οποιοδήποτε μέτρο αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Στυλιανού ενώ γράφει ότι τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που αφήνει στο απυρόβλητο και δεν ζητά καν εξηγήσεις από την Υπουργό του. Αλλού γράφει ότι «μετά από δυόμιση χρόνια απραξίας επιστρέψαμε στην κατάσταση όπως ήταν πριν το Κραν Μοντάνα». Σε άλλο θέμα γράφει ότι 8 στους 10 μαθητές χθες αψήφησαν τις υπουργικές απειλές και απείχαν από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «΄Πραξικόπημα΄στην Ένωση Συντακτών Κύπρου» γράφει ότι «με ένα πρωτοφανές, νομότυπο αλλά πέραν από κάθε ηθική αρχή, «πραξικόπημα», το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, πέτυχε να αποκλείσει από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δημοσιογράφους με μακρά ιστορία στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας αλλά και στον συνδικαλισμό. Αλλού γράφει ότι η Άγκυρα δοκίμασε τους S400 με αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ενώ η Ουάσιγκτον περιορίζεται στο να εκφράσει ανησυχία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εκστρατεία για τα παιδικά παιγνίδια ενόψει εορτών από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/11/2019

Σείεται η Μάλτα: Κατηγορούν στενό συνεργάτη του Μουσκάτ για δολοφονία δημοσιογράφου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: