Γκουτέρες, Τραμπ και Πούτιν στηρίζουν τον Ερντογάν και το τουρκικό έγκλημα στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ταγιπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι. EPA, SERGEI CHIRIKOV / POOL




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Ό,τι επιχειρεί να διαπράξει η Τουρκία στο βόρειο μέρος της Συρίας σε βάρος των Κούρδων, το διαπράττει στην Κύπρο για 45 και πλέον χρόνια.

Με την κατοχή και τα εγκλήματα πολέμου αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και στη συνέχεια μέσω του εποικισμού δημιουργεί τετελεσμένα επί του εδάφους.

  • Περιφρονώντας και απαξιώνοντας τα Ηνωμένα Έθνη αρνείται να εφαρμόσει τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του διεθνούς Οργανισμού, «ο ΓΓ εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για την ισχυρή συνεργασία και υποστήριξη της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη».

  • Αντί, λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας να καταδικάσει την Τουρκία για τα εγκλήματά της, αντί να ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποχωρήσει τα στρατεύματά του από την Κύπρο και τη Συρία, τον ευχαριστεί και τον επαινεί.

Την ίδια απαράδεκτη στάση απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν τηρούν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, προσφέροντάς της άλλοθι στα επεκτατικά σχέδιά της.

Αυτό όμως που έγινε στην αμερικανική Βουλή την Τρίτη ενδεχομένως να είναι προμήνυμα για την τιμωρία της ταυρικής αλαζονείας και θρασύτητας. Η οργή που εκδηλώθηκε εναντίον της Τουρκίας θεωρείται πρωτοφανής και δημιουργεί μια νέα κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που υπήρξε κοινή συμπόρευση από τη συντριπτική πλειοψηφία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

  • Το ξέσπασμα κατά της χώρας του Αττίλα και του ισλαμοφασίστα ηγέτη της εκδηλώθηκε σε δύο επίπεδα, με δύο νομοσχέδια: Αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και επιβολή σκληρών κυρώσεων λόγω της εισβολής στη Συρία και της αγοράς ρωσικού οπλισμού από την Τουρκία.

Το πρωτόγνωρο αντιτουρκικό μένος δεν εκδηλώθηκε μόνο στο Κογκρέσο, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για πολύ σοβαρές εξελίξεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Μετά την κατακραυγή στη Βουλή, ακολουθεί η σειρά της Γερουσίας, με ανάλογα δικομματικά νομοσχέδια.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να συνεχίσει να αρνείται την επιβολή κυρώσεων, αλλά φαίνεται ότι το σκηνικό αλλάζει για την «ύποπτη συμμαχία» Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν. Ενδεικτική είναι η σχετική αρθρογραφία σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Το σωστό timing, ο κατάλληλος χρόνος, αποτελεί τις περισσότερες φορές τον σημαντικότερο παράγοντα για την υλοποίηση ενός στόχου. Οι καιροί και ο ευκαιρίες δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

  • Το κλίμα που διαμορφώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τον βρόμικο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ενίσχυση της τρομοκρατίας, στην εξόντωση των Κούρδων και στην κατάληψη ξένων εδαφών-θαλασσών θα πρέπει για Λευκωσία-Αθήνα-Ομογένεια να αποτελέσει κινητήριο δύναμη συντονισμένης δράσης με πρωταρχικό στόχο να αναδειχθεί σε όλες τις προεκτάσεις του το τουρκικό έγκλημα στην Κύπρο.

Ξεκάθαρα και συγκροτημένα να τεθεί ένα και μόνο αίτημα, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το αμερικανικό Σύνταγμα: να καταργηθεί η κατοχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών μας.

Ο ξεσηκωμός του κόσμου: Εκατομμύρια διεκδικούν το δικαίωμά τους για μια αξιοπρεπή ζωή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: