Γκιούντερ Ζόιφερτ: Κακές οι σχέσεις της Τουρκίας – ΕΕ, δύσκολες με Ισραήλ και Αίγυπτο

File Photo: «Η Τουρκία δεν είχε φτάσει ποτέ στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα από ιδρύσεώς της, υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας Γκιούντερ Ζόιφερτ. ΚΥΠΕ – EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο κ. Γκιούντερ Ζόιφερτ (Günter Seufert), επικεφαλής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας -της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης- στην ομιλία του κατά τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το European Network of Political Foundations (ENOP) με θέμα «Ευρωτουρκικές σχέσεις και διεύρυνση: Αναζητώντας νέες επιλογές», είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ποτέ στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα

«Η Τουρκία δεν είχε φτάσει ποτέ στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα από ιδρύσεώς της. Υπήρξαν βέβαια κρίσεις με την Τουρκία όπως το 1974 με το Κυπριακό. Οι σχέσεις με την ΕΕ βρίσκονται όμως σε στασιμότητα, είναι κακές και η ίδια αισθάνεται απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει δύσκολες σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ακόμα χειρότερα έχει εισέλθει σε φάση δύσκολων σχέσεων με τις ίδιες τις ΗΠΑ. Όχι μόνο λόγω των S400 αλλά και της στάσης της σε θέματα Μέσης Ανατολής. Και όταν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη απειλής, δεν μπορεί να υπάρξει σχέση συνεργασίας. Επίσης, οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα του 2016 και έτσι για μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού [οι ΗΠΑ] δεν αποτελούν μόνο απειλή για την ακεραιότητα τη χώρας αλλά και την εσωτερική της σταθερότητα. Η πολιτική Τραμπ αφήνει ελάχιστα περιθώρια δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Και ακόμα χειρότερα, η Τουρκία ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά στη Ρωσία.
Η Τουρκία απέκτησε μεν νέο πεδίο άσκησης εξωτερικής πολιτικής αλλά ποτέ στην ιστορία της δεν ήταν τόσο μακριά από την Δύση όσο σήμερα. Επίσης, στο εσωτερικό της ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού έχει πεισθεί για την νέα αποστολή και την ταυτότητα τη χώρας. Ενώ πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά όδευε προς τη Δύση, τώρα του προσφέρεται ένα εναλλακτικό όραμα, αυτό της υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή, με μια διακριτή ταυτότητα και ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που εκπροσωπεί η Ευρώπη».
Ο Γερμανός αναλυτής τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία έχασε μια ιστορική ευκαιρία όπως και η Ευρώπη. Είμαστε αντιμέτωποι με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη το βάρος που θα είχε η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη ως μουσουλμανικό κράτος εντός της. Το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη έχει αλλάξει εκ θεμελίων την ισορροπία των σχέσεων Άγκυρας-Βρυξελλών και η ΕΕ δεν είναι σε θέση να απαιτεί μεταρρυθμίσεις, ούτε υπάρχουν μέσα πίεσης πλέον όταν μιλάμε λ.χ. για το προσφυγικό ή την τρομοκρατία. Ο ρόλος τη Τουρκίας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και πολλές φορές μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ παρά το αντίθετο. Νομίζω ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα τι σημαίνει αυτό».

Η Ευρώπη λειτουργεί ως εάν να μην είχε γίνει…

Ο κ. Ζόιφερτ συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη λειτουργεί ως εάν να μην είχε γίνει καν αυτή η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Συνεχίζουμε την προενταξιακή διαδικασία γνωρίζοντας ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Και το κάνουμε αυτό με τα επιχειρήματα ότι η Τουρκία ρέπει περισσότερο προς τη Ρωσία ή προς τη Μ. Ανατολή ή ότι θα απομακρυνθεί από την Ευρώπη και για να μην υπάρξει άλλη οπισθοδρόμηση στα θεμελιώδη δικαιώματα. Βλέπουμε όμως ότι η στρατηγική αυτή δεν λειτουργεί. Σήμερα η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τη συνεργασία με την Ευρώπη αλλά και τίποτα να χάσει και, αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα δεχτούμε ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δώσει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική στην Τουρκία, αφού δεν μπορεί να δώσει ούτε σε μικρές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Αλβανία και η Βόρειος Μακεδονία. Άρα έχουμε μια πολιτική η οποία βασίζεται σε λανθασμένες, ψεύτικες παραδοχές».

Ενδεχόμενες εναλλακτικές

Ο Γερμανός αναλυτής αναφερόμενος σε ενδεχόμενες εναλλακτικές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε πως «εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια ζητείται η επαναδιαπραγμάτευση της Τελωνειακής Ένωσης. Αυτή θα ενίσχυε την τουρκική οικονομική ελίτ η οποία προσανατολίζεται προς την Ευρώπη και θα ήταν θετική και γι’ αυτήν. Την αρνούμαστε όμως με το επιχείρημα ότι, αφού έχει σημειώσει τέτοια οπισθοδρόμηση με την ενταξιακή διαδικασία, δεν θα είχε νόημα η συζήτηση για την Τελωνειακή Ένωση. Και αυτό την ώρα που συνεργαζόμαστε στο προσφυγικό κλείνοντας τα μάτια στην μη τήρηση των δημοκρατικών αρχών. Έτσι όμως δεν ανοίγουμε ένα πεδίο στο οποίο η Τουρκία θα αναγκαζόταν να συνεργασθεί με την ΕΕ λόγω και των δικών της συμφερόντων. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας και να δούμε σε ποιο βαθμό η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Θα ήταν επομένως καλύτερα να ανοίξουμε κάποια πεδία συγκεκριμένης συνεργασίας όπως είναι η Τελωνειακή Ένωση ή η χορήγηση βίζας, την οποία δεν παρέχουμε λόγω της οπισθοδρόμησης της Τουρκίας. Οι μη οπαδοί του Ερντογάν θα ωφελούνταν λ.χ. από την χορήγηση βίζας και η ΕΕ θα αποδείκνυε ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτούς όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Πολυχρονάκης

Ο “χρησμός” του Μάικ Πομπέο για την Τουρκία και τους S-400: Εμείς σας προειδοποιήσαμε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: