Γίνεται μακρινή προοπτική: Διεθνής τάση αυστηροποίησης της διαδικασίας χορήγησης ασύλου

FILE PHOTO: Παλαιότερο στιγμιότυπο με σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής να περισυλλέγουν μετανάστες από τη θάλασσα. Photo EPA, ALFREDO PECORARO




Στην αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε μετανάστες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς κύματος μετανάστευσης ανά τον κόσμο, σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών ζωής, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press, το οποίο φιλοξενείται και στην εφημερίδα New York Times.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται η περίπτωση 24χρονου φοιτητή οικονομικών από το Καμερούν, ο οποίος επιχείρησε πριν λίγες ημέρες να εισέλθει στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη νέα νομοθεσία που απαγορεύει την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σε όποιον πέρασε από άλλη χώρα πριν φτάσει εκεί.

Οι ΗΠΑ συντάσσονται όλο και περισσότερο με άλλες εύπορες χώρες της Ευρώπης και αλλού, προκειμένου να κάνουν το άσυλο μια μακρινή προοπτική, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι ΗΠΑ υπήρξαν το 2017 και το 2018 νούμερο ένα προορισμός μεταναστών, ακολουθούμενες από το Περού, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι μισές από τις περίπου 1 εκ υποθέσεις που παραμένουν κολλημένες στα αμερικανικά δικαστήρια και αφορούν μετανάστες, είναι αιτήματα χορήγησης ασύλου, ενώ σημειώνεται ότι μέσα σε εννιά μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιστρέψει περισσότερους από 55.000 αιτούντες άσυλο στο Μεξικό, μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.

Από το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για τη νέα απαγόρευση υποβολής αιτημάτων ασύλου, ενώ σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκρινε την απαγόρευση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, που «μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων σε χώρες όπου μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική χώρα που προσπαθεί να εμποδίσει τους μετανάστες και γίνεται αναφορά στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία το 2016, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη

Τίτλος του κειμένου: Tougher US asylum policy follows in Europe’s footsteps

Η Ουάσιγκτον “ερωτοτροπεί” πάλι με τους Κούρδους: Ο Πενς πήγε στο Ερμπίλ για τον Μπαρζανί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: