Διπλωματικός “Πόλεμος” της Ουάσιγκτον με το Ιράν: “Εκβιασμό” βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ομιλεί σε υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




Η επέκταση των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, που αντίκειται σε αναληφθείσες δεσμεύσεις του Ιράν, αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Τρίτη, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σήμερα θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 5% στις υπόγειες εγκαταστάσεις της στο Φορντό.

Απόπειρα «πυρηνικού εκβιασμού» η οποία μόνο αποτέλεσμα θα έχει την «περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης» του Ιράν χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς της Τεχεράνης, που «περιφρονεί δεσμεύσεις-κλειδιά» ως προς το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, «είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει το Ιράν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, «θα συνεχίσει να ασκεί μέγιστη πίεση στο καθεστώς [σ.σ. στο Ιράν] ωσότου να σταματήσει την αποσταθεροποιητική δραστηριότητά του, ιδίως τις δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση» των πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί ανακοίνωσε χθες Τρίτη την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού, την επομένη της παρέλευσης της προθεσμίας που δώσει η Τεχεράνη στους εναπομείναντες εταίρους της στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που συνυπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις στη Βιένη το 2015. Η ιρανική κυβέρνηση ανέμενε από τους εταίρους της να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.

Για να σωθεί το ΚΟΣΔ, οι ΗΠΑ πρέπει να πάψουν να «προσπαθούν να επιβάλλουν εμπάργκο» στο ιρανικό πετρέλαιο, κρίνει διπλωμάτης της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να επιβάλλει εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν, έκρινε χθες Τρίτη ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιένη.

«Για να σωθεί το ΚΟΣΔ [σ.σ. το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας], όλα τα μέρη οφείλουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους πρέπει τουλάχιστον να πάψουν να επεμβαίνουν με παράνομες απόπειρες να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε μέσω Twitter ο Ουλιάνοφ, κάνοντας λόγο για «μια λύση που είναι εύκολο να διατυπωθεί, αλλά πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί».

Ο ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε εξάλλου «μάλλον προβλέψιμες» τις εξελίξεις όσον αφορά το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

«Οι νέες αποκλίσεις του Ιράν από το ΚΟΣΔ είναι μάλλον προβλέψιμες. Η Τεχεράνη τηρεί την απόφασή της να λαμβάνει μέτρα κάθε δύο μήνες», εξήγησε ο πρεσβευτής. Για την «επιβίωση της συμφωνίας» του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας «επείγει να αναληφθούν το συντομότερο προσπάθειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας», ιδίως ως προς την οικονομική πτυχή της συμφωνίας, πρόσθεσε ο Ουλιάνοφ.

Πληροφορίες από ΑFP-Reuters-TASS μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States – Βιένη, Austria

Το Ιράν ρίχνει το γάντι στον Τραμπ: Επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: