Αθώος ο Μηλιώνης, πέντε χρόνια με αναστολή -από 21 αρχικά- ο Φλώρος για την Energa

File Photo: O Αριστείδης Φλώρος ο οποίος καταδικάστηκε με τριετή αναστολή. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Έκλεισε δικαστικά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους πρωταγωνιστές η υπόθεση με την υπεξαίρεση της Energa σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο Βασίλης Μηλιώνης αθωώθηκε και ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, με τριετή αναστολή ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών.

Στη δραστική μείωση της ποινής καθοριστικό ρόλο είχε η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πριν λίγους μήνες, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκαν τρία ελαφρυντικά και ερμηνεύοντας τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου του επέβαλλαν ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή. Να σημειωθεί ότι το μέγιστο της ποινής που θα μπορούσε να επιβάλλει στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο το δικαστήριο, μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, είναι τα οκτώ έτη.

Ειδικότερα, ο Αριστείδης Φλώρος κρίθηκε ένοχος για τρία αδικήματα και συγκεκριμένα για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

Τα ελαφρυντικά που του αναγνωρίστηκαν είναι αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μάλιστα δυο εξ αυτών του είχαν αναγνωριστεί και από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οφειλή αυτή έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ενόχους πέντε ακόμη κατηγορουμένους στην υπόθεση για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κατά περίπτωση, ωστόσο, στους εν λόγω κατηγορουμένους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και σύννομος βίος) και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ενός έως δυο έτη με τριετή αναστολή.

Ακόμη, με την απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκαν αθώοι εκτός των Β. Μηλιώνη και τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αχ. Φλώρος στον οποίο σε πρώτο βαθμό είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: