Ανατροπή από Νομπελίστα Φυσικής: Δεν έγινε ποτέ Bing Bang, αλλά αφού σας αρέσει «εγκαταλείπω»

File Photo. «Μην χρησιμοποιείτε τον όρο Big Bang επιπόλαια», προτείνει ο Peeble. ΑΠΕ -ΜΠΕ




«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε για το επιστημονικό μου αντικείμενο είναι ότι η ονομασία του, η θεωρία του Big Bang, δεν είναι σωστή», λέει ο αμερικανός καθηγητής James Peebles, ο ένας από τους τρεις βραβευμένους με το Νόμπελ Φυσικής 2019 μπροστά σε ένα έκπληκτο ακροατήριο.

«Συνδέει ένα γεγονός και έναν χώρο, όμως και τα δύο είναι λάθος», λέει απευθυνόμενος στο κοινό που ήλθε να τον ακούσει στο συμπόσιο που οργανώνεται κάθε χρόνο από τον σουηδό πρεσβευτή στο Σπίτι της Σουηδίας στην Ουάσινγκτον.

Αρα, δεν υπήρξε αρχική Μεγάλη Εκρηξη, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ο James Peebles, 84 ετών, είναι κοσμολόγος. Το βραβείο Νόμπελ τιμά το θεωρητικό του έργο για την παιδική ηλικία του Σύμπαντος.

«Είναι ατυχές ότι μιλάμε για την απαρχή, την στιγμή που στην πραγματικότητα, δεν έχουμε μία καλή θεωρία για ένα τέτοιο πράγμα, την αρχή», εξηγεί ο αμερικανός κοσμολόγος.

Αντίθετα, η Κοσμολογία έχει μερικές πολύ καλές θεωρίες για να εξηγήσει την εξέλιξη «από τα πρώτα δευτερόλεπτα», της επέκτασης του Σύμπαντος», εδώ και 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται κυριολεκτικά για τα πρώτα δευτερόλεπτα, των οποίων τα …απολιθώματα έχουν ανακαλύψει οι κοσμολόγοι.

Ο όρος είναι ο ίδιος με την Παλαιοντολογία. Τα παλαιότερα απολιθώματα περιλαμβάνουν μόρια ηλίου που εκπέμφθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν το Σύμπαν ήταν πολύ ζεστό και πυκνό. Εγιναν αντικείμενο παρατήρησης με τηλεσκόπια.

Οι θεωρίες αυτές είναι επαληθευμένες μέσω της παρατήρησης, λέει, και αυτό κάνει την διαφορά με τις θεωρίες που αφορούν την περίεργη προηγούμενη φάση.

«Δεν έχουμε στέρεο τεστ γι΄αυτό που συνέβη πριν. Εχουμε θεωρίες, αλλά όχι αποδείξεις».

«Εγκαταλείπω»

«Οι θεωρητικές ιδέες είναι καταπληκτικές, αλλά, κατά την γνώμη μου, αποδεικνύονται όταν περάσουν τα τεστ τους. Ανακαλύπτουμε ποιες θεωρίες βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα όταν τις αντιπαραβάλλουμε με πειράματα. Εδώ δεν έχουμε πειραματικές αποδείξεις αυτού που συνέβη πριν».

Μεταξύ των κοσμολογικών θεωριών περιλαμβάνεται η θεωρία του πληθωρισμού, μία πολύ σύντομη φάση που συνέβη πριν από την επέκταση. «Είναι μία όμορφη θεωρία. Πολλοί άνθρωποι την θεωρούν τόσο όμορφη που δεν μπορεί παρά να είναι σωστή. Ομως, οι αποδείξεις είναι πολύ ισχνές».

«Μπορώ να σας ζητήσω να μην χρησιμοποιείτε τον όρο Big Bang επιπόλαια;», λέει στο τέλος της διάλεξής του ο κοσμολόγος έπειτα από μία κακοδιατυπωμένη ερώτηση από το κοινό.

«Εγκαταλείπω. Χρησιμοποιώ το Big Bang κι εγώ ο ίδιος, αν και με δυσαρεστεί. Επί σειρά ετών, προσπαθήσαμε να πείσουμε την επιστημονική κοινότητα να βρει έναν καλύτερο όρο. Ματαίως. Αρα παραμένει το Big Bang. Είναι ατυχές, αλλά όλος ο κόσμος ξέρει αυτό το όνομα. Αρα, εγκαταλείπω».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ανακάλυψαν εξωπλανήτη «που δεν θα έπρεπε να υπάρχει»: Αλλάζουν οι θεωρίες της επιστήμης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: