Βυζαντινός ναός, αφιερωμένος σε “μυστηριώδη μάρτυρα” ανακαλύφθηκε στους Άγιους Τόπους [photos]

Τρια χρόνια ανασκαφών έφεραν στο φως υπέροχα ευρήματα. Photo: EPA/ATEF SAFADI




Μια μεγάλου μεγέθους και εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησία της βυζαντινής εποχής αφιερωμένη σ’ έναν ανώνυμο μάρτυρα και χτισμένη με πόρους του βυζαντινού αυτοκράτορα Τιβέριου β΄,  ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα ισραηλινοί ερευνητές.

Η ελληνική επιγραφή που βρέθηκε στην είσοδο της εκκλησίας Photo: EPA/ATEF SAFADI

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολύχρωμα δάπεδα σε άριστη κατάσταση, διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

  • «Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός ‘ενδόξου μάρτυρος’», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. «Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Photo: ASAF PERETZ/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί στον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ.

  • Μια υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο συνήθιζαν να προσέρχονται προσκυνητές.

Αν και ο μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β’ Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση επέκτασης της εκκλησίας.

Photo: ASAF PERETZ/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Jerusalem Post

Επετειακή έκθεση: 130 χρόνια ιστορίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: