Τελεσίγραφο Μόσχας σε Κούρδους να απομακρυνθούν: Στο Κομπάνι ρωσικές δυνάμεις

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.EPA/SERGEI CHIRIKOV / POOL




Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής “Μονάδες Προστασίας του Λαού” (YPG) ότι θα δεχθούν επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσο-τουρκική συμφωνία που προβλέπει την αποχώρησή τους από την περιοχή στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας».

Η προειδοποίηση της Μόσχας έγινε λίγη ώρα προτού δυνάμεις ασφαλείας από τη Ρωσία και τη Συρία επρόκειτο να ξεκινήσουν να επιβλέπουν την απομάκρυνση των μαχητών των YPG και των όπλων τους τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας, αφού διέσχισε τον Ευφράτη έφθασε στην συριακή πόλη Κομπάνι στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι άνδρες της ρωσικής στρατονομίας κατευθύνονται στη βορειοανατολική Συρία προς τα εδάφη τα οποία συνορεύουν με την ζώνη διεξαγωγής της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

  • «Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, σήμερα στις 12 το μεσημέρι φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας διέσχισε τον Ευφράτη και κατευθύνθηκε προς την κατεύθυνση της σύρο-τουρκικής μεθορίου».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχθηκαν τους άνδρες της ρωσικής στρατονομίας, με την οποία συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την συνεργασία.

Οι μονάδες της ρωσικής στρατονομίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων και θα επιτηρούν την τάξη. Επίσης θα πραγματοποιούν περιπολίες στις περιοχές που έχουν ορισθεί και θα συνδράμουν στην αποχώρηση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) με τον οπλισμό τους σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Ρωσική προειδοποίηση

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν ξεκάθαρος: Αν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα πρέπει να υποχωρήσουν.

«Και οι εναπομείναντες κουρδικοί σχηματισμοί θα βρεθούν υπό το βάρος του τουρκικού στρατού», τόνισε.

  • Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο Μπογκντάνοφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα ελπίζει επίσης ότι οι Κούρδοι θα δώσουν εγγυήσεις ότι θα αποσυρθούν από τη μεθοριακή περιοχή. «Φυσικά ελπίζουμε να λάβουμε εγγυήσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους», εξήγησε.

Οι YPG δεν έχουν ακόμη απαντήσει στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία στο Σότσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP-Tass

Το Κρεμλίνο τρολάρει τον Τραμπ: Τον κατηγορεί ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: