“Πλήρως προετοιμασμένος” ο Τραμπ για στρατιωτική δράση αν χρειαστεί δηλώνει ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. EPA, Yuri Gripas, POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η στρατιωτική δράση παραμένει στο τραπέζι για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όταν ρωτήθηκε για την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

Η δήλωση του εξέπληξε τους πάντες στην Ουάσιγκτον με δεδομένη την απαράδεκτη υποστήριξη του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Πιστεύεται, πάντως, ότι ΔΕΝ είναι πραγματική απειλή διότι η Τουρκία, έτσι κι αλλιώς, είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιθανότατα, ακόμα και αν όλες σχεδόν οι ερωτήσεις αφορούσαν την τουρκική εισβολή και τους Κούρδους, ο κ. Πομπέο να ομιλούσε γενικά για τη Μέση Ανατολή, όχι ειδικά για την Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι το CBNC απέσυρε την ανάρτησή του από το Twitter, που είχε τίτλο: Trump is ‘fully prepared’ to take military action against Turkey if needed, Mike Pompeo says.

Διπλωματικές πηγές εικάζουν ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον από την Άγκυρα για το θέμα της εκεχειρίας ΔΕΝ είναι καλά, για να αναγκαστεί ο κ. Πομπέο να στείλει αυτή την γενική σκληρή προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι “πλήρως προετοιμασμένος” να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εάν “χρειαστεί”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επιμένοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον προτιμά να χρησιμοποιήσει τις “διπλωματικές της δυνάμεις”.

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο», δήλωσε ο Πομπέο στο CNBC και πρόσθεσε: «αλλά σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να διατυπώσει μια κόκκινη γραμμή για το τι θα επέτρεπε μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν ήθελε «να βγει μπροστά από την απόφαση του προέδρου για το αν θα πάρει την τρομερή δέσμευση να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη της Αμερικής».

«Προαποφασισμένη η παραπομπή μου» για την υπόθεση της Ουκρανίας λέει ο Τραμπ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: