Ο Τζόκερ, η ανοησία, ο νόμος και ένα εξόχως διδακτικό ξέσπασμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή




Τελικά, στην εποχή μας κάθε θέμα, ακόμη και το πιο μικρό και αστείο (φαινομενικά) μπορεί να αποβεί μοιραίο για μια κυβέρνηση.

Μετά από δυο μήνες και παρά τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την πλήξει στα σοβαρά θέματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και πολλά ακόμη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις όχι μόνο κρατούσε δυνάμεις αλλά και αύξανε τη διαφορά.

Και δεν χρειάζονταν οι δημοσκοπήσεις. Το έβλεπες γύρω σου. Με τη βασική στρατηγική του κλείνω θέματα που αποτελούν το προνομιακό πεδίο της αντιπολίτευσης είχε καταφέρει σχεδόν όλα τα πάνε… πρίμα. Ακόμη και στο μεταναστευτικό που ομολογουμένως άργησε γιατί δεν εκτίμησε σωστά το θέμα και τις συνέπειές του, κουτσά στραβά κατάφερε να τη γλυτώσει.

Και την έπαθε από τον Τζόκερ.

Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία και δυο ντου σε αντίστοιχους κινηματογράφους ήταν αρκετοί για να ξεκινήσει μια απίστευτη ιστορία που είναι σίγουρο ότι θα κοστίσει. Όχι με την καταλυτική έννοια, αλλά κυρίως με την έννοια ότι είναι ένα θέμα που αθροίζεται και πάντα θα επανέρχεται στην επικαιρότητα ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Προφανώς οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που με άνεση μπορείς να πεις: μα από αυτό πρέπει να ξεκινήσεις.

Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γυρνώντας από την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, ως πρωθυπουργός, σχεδόν ισοπέδωσε έναν τελωνειακό που επέμενε και άνοιξε -παρά τις προειδοποιήσεις- το σιδερένιο κουτί που είχε μέσα στο ανεμφάνιστο φιλμ της ΕΡΤ από τη συνάντηση με τον Μπρέζνιεφ, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει φως και να καεί.

Ήταν τόση η οργή του Καραμανλή όταν τον πληροφόρησαν σχετικά ώστε γύρισε πίσω και πήγε στον τελωνειακό λέγοντας το εξής αμίμητο: Εδώ σου περνάνε από μπροστά σου ελέφαντες, αυτό βρήκες να ανοίξεις. Τα υπόλοιπα, δεν έχουν θέση στην ιστορία, καθώς ο αείμνηστος ήταν ομολογουμένως αθυρόστομος και τιμωρητικός.

Hellas Journal / Παντελής Ζαγοριανίτης

Στα έδρανα του ΑΠΘ και πάλι ο Βενιζέλος μέχρι… νεωτέρας: Θα διδάξει, μεταξύ άλλων, Πολιτειολογία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: