Ο καταυλισμός είναι μία πυριτιδαποθήκη στη Μόρια: Όλο και πιο κοντά στο εφιαλτικό σενάριο

File Photo: Επεισόδια έγιναν στη Μόρια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς εντός του καταυλισμού, Λέσβος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου, που κόστισε τη ζωή μίας μητέρας και του μωρού της και προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια, επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό και που είναι προφανές σε όποιον θέλει να δει:

  • ο καταυλισμός είναι μία πυριτιδαποθήκη, η οποία μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να εκραγεί. Αυτό έχει ήδη επανειλημμένως συμβεί και συνέβη για μία ακόμα φορά λόγω της πυρκαγιάς.

Κάθε φορά που λαμβάνουν χώρα επεισόδια για τους πιο διαφορετικούς λόγους, ο όχλος καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Αυτή τη φορά, εκτός από εγκαταστάσεις κατέστρεψαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία πήγαν για να κατασβέσουν τη φωτιά. Στο παρελθόν την αφορμή για τα επεισόδια είχαν δώσει κυρίως συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών, οι οποίες γρήγορα γενικεύονταν και μετατρέπονταν σε σύγκρουση των μεταναστών με την αστυνομία, η οποία επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε εντός του καταυλισμού. Μία άλλη που είχε εκδηλωθεί 20′ νωρίτερα εκτός είχε κατασβεστεί εγκαίρως. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για το εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος ή ήταν εσκεμμένη για να εκβιάσουν έτσι την Πολιτεία να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα. πρόσφυγες.

Ό,τι κι από τα δύο κι αν έχει συμβεί, είναι σαφές ότι τα όρια έχουν ξεπερασθεί σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο επειδή σε έναν καταυλισμό για 3.000 άτομα ζουν 12.000, αλλά και επειδή το κλίμα είναι περισσότερο από εύφλεκτο. Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μόρια, άλλωστε, είναι ένας ακόμα κρίκος σε μία ήδη μακριά αλυσίδα. Ας σημειωθεί ότι εκτός από τη Λέσβο, επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Χίο, στη Σάμο και αλλού. Είναι προφανές ότι σ’ αυτή την αλυσίδα θα προστίθενται με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότεροι, αλλά και πιο αιματηροί κρίκοι.

  • Η διόγκωση των ροών

Η διόγκωση της εισροής προσφύγων-μεταναστών τον τελευταίο καιρό αναπόφευκτα ανέβασε περαιτέρω το θερμόμετρο στους καταυλισμούς, που ήταν ήδη εδώ και καιρό στο κόκκινο. Η πρόσφατη μεταφορά προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο για λίγο αποσυμφόρησε κάπως τα κέντρα, αλλά πολύ γρήγορα οι νέες μαζικές αφίξεις αναπαρήγαγαν το πρόβλημα.

Το 2016, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας εξετάστηκε σενάριο, σύμφωνα με το οποίο σε κάποιο κλειστό κέντρο σε νησί ξεσπούν συμπλοκές μεταξύ εθνικών ομάδων με πέντε τραυματίες. Οι κλεισμένοι στο κέντρο πρόσφυγες-μετανάστες σπάζουν την περίφραξη και ξεχύνονται σαν όχλος στο νησί, λεηλατώντας. Οι ντόπιοι αντιδρούν με κάθε διαθέσιμο μέσο, γεγονός που μετατρέπει τις ενδομεταναστευτικές συγκρούσεις σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων-μεταναστών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Απέτυχε η ενσωμάτωση των μωαμεθανικών μαζών: Όσοι ξόρκιζαν την Ευρώπη-φρούριο την εξέθρεψαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: