Μεταμορφώθηκε ο Ολυμπιακός με την Βαλένθια, βρήκε τον καλό του εαυτό και πήρε την νίκη

Ο παίκτης του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης (Δ), που έχει την κατοχή της μπάλας μαρκάρεται από τον παίκτη της Βαλένθια Guillem Vives (Κ), κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακός – Βαλένθια για την 2η αγωνιστική της Euroleague, που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Νέο Φάληρο, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ




Με ασφυκτική πίεση στην άμυνα, τον Μιλουτίνοβ να μαζεύει περίπου όσα ριμπάουντ είχαν όλοι μαζί οι παίκτες της Βαλένθια και τον Σπανούλη να πετυχαίνει 17 πόντους σε 22 λεπτά, ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα, 89-63, στον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στη Euroleague φέτος (2η αγωνιστική). Έστω κι αν η ιστορία «έγραψε» μία από τις πιο βαριές ήττες του Ολυμπιακού σε πρεμιέρα στο “Astroballe”, έστω κι αν χρειάστηκε να λυθεί η συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπλατ, ο Ολυμπιακός έκανε επανεκκίνηση στο ΣΕΦ, έπαιξε ομαδικά, είχε συνεργασίες, πρόσφερε θεαματικές φάσεις, αλλά κυρίως επέδειξε πολυφωνία στην επίθεση. Εκτός από τον double double Μιλουτίνοβ (17π., 14ρ.) και τον “Kill-Bill”, oι Πρίντεζης, Κουζμίνσκας, Παπανικολάου, Πάντερ σημείωσαν διψήφιο νούμερο πόντων.

Στους 4 πόντους κράτησαν τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς οι ψηλοί του Ολυμπιακού και μόνοι οι Τζόρνταν Λόιντ και Μπροκ Μότουμ ήταν διψήφιοι από την ισπανική ομάδα που έδειξε μία πολύ κακή εικόνα στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε μόλις 8 πόντους στη 2η περίοδο και 30 σε ολόκληρο το πρώτο μέρος, με αποτέλεσμα να είναι τυπική διαδικασία το υπόλοιπο της αναμέτρησης.

Μόνο ο Ουίλ Τσέρι δεν πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Κεστούτις Κεμζούρα, στο ντεμπούτο του Λιθουανού ως πρώτος προπονητής.

Η Βαλένθια δεν είχε στη διάθεσή της τον τραυματία Λουί Λαμπεϊρί.

Τα δεκάλεπτα: 31-22, 54-30, 72-44, 89-63

Με σερί 11-0 ξεκίνησε ο Ολυμπιακός και με απόλυτο κυρίαρχο στη ρακέτα τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, πόντους από τον Μπράντον Πολ και τον Βασίλη Σπανούλη να είναι ζεστός έξω από τα 6.75 μετά το τζάμπολ. Δύο τρίποντα, όμως από τον Λόιντ Τζόρνταν ξανάβαλαν τη Βαλένθια στο παιχνίδι, ενώ ένα ακόμη από τον σέντερ των Ισπανών, Μπροκ Μότουμ, ολοκλήρωσε επιμέρους σκορ 4-9 υπέρ της Βαλένθια, για το 13-9. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν δύο φορές και στο -3 (15-12 με νέο τρίποντο του Μαρίνκοβιτς και 17-14 δια χειρός Ντούμπλιεβιτς. Όμως, χάρη στην υπεροχή στο ριμπάουντ (10 – 3 στο 1ο δεκάλεπτο), η ομάδα του Πειραιά ξαναβρήκε γρήγορα ρυθμό. Ο Μιλουτίνοβ τέλειωσε την 1η περίοδο με 8 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Κουζμίνσκας με 7 πόντους, ενώ 6 πόντους με 2 τρίποντα και 3 ασίστ ήταν οι αριθμοί του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη. Μετά το 5ο εύστοχο τρίποντο της Βαλένθια από τον Σάστρε (24-20), οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν γκάζι, απάντησαν με επιμέρους σκορ 7-2 και βρέθηκαν στο +9, 31-22 με την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου. Μόνο οι Βεζένκοφ και Τσέρι δεν πάτησαν παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο από πλευράς Ολυμπιακού, οι παίκτες του οποίου έδειχναν πάθος, έβγαλαν ενέργεια και κράτησαν χαμηλά το πιο επικίνδυνο πεντάρι της αντιπάλου τους, Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς.

Κι αν στην πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός πάτησε γκάζι, στη δεύτερη… απογειώθηκε! Από τη μία ήταν η άμυνά του που κράτησε στους 8 πόντους τη Βαλένθια μέχρι το ημίχρονο. Κι από την άλλη; Ο Κώστας Παπανικολάου! Με έξι διαδοχικούς δικούς του πόντους μετέτρεψε το 33-24 σε 39-24, έδωσε τη σκυτάλη σε Σπανούλη, Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ για να «γράψει» τον επίλογο, 54-30, με το δεύτερο εύστοχο τρίποντό του στα 23΄΄ πριν την ολοκλήρωση του ά μέρους. Διπλάσια ριμπάουντ, διπλάσιες ασίστ, 7 κλεψίματα και… μισά λάθη εν συγκρίσει με τη Βαλένθια έδειχνε η στατιστική. Αδιαμφισβήτητα όμως ο MVP του πρώτου 20αλέπτου ήταν ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού με 13 πόντους, 9 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 7 επιθετικά. Αυτός και ο Ρούμπιτ είχαν εξαφανίσει τους ψηλούς της Βαλένθια. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στην πρεμιέρα οι σέντερ Τόμπι, Μότουμ και Ντούμπλιεβιτς ήταν διψήφιοι και στο ΣΕΦ σε δύο δεκάλεπτα είχαν 4, 6 και 2 πόντους αντίστοιχα!

Για πέντε λεπτά στην 3η περίοδο, ο Ολυμπιακός έκανε λάθη, ήταν άστοχος, αλλά το… καλό για τους Πειραιώτες ήταν πως η Βαλένθια δεν είχε τρόπο να αξιοποιήσει αυτό το κακό διάστημα της ομάδας του Πειραιά. Από πέντε πόντους πέτυχε κάθε ομάδα σε αυτό το πεντάλεπτο, με ένα τρίποντο από τον Παπανικολάου και δύο πόντους του Πρίντεζη από πλευράς «ερυθρολεύκων». Ο Πάντερ ευστοχώντας έξω από τα 6.75 «ξύπνησε» τους λίγους φιλάθλους στην κερκίδα 65-36. Σπανούλης και Μπάλντγουιν έπαιξαν μαζί στην περιφέρεια και σε ρυθμό προπόνησης ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει με +28 72-44 στο 30ο λεπτό.

Mε το σκορ στο 77-44 και περίπου 8 λεπτά να απομένουν ακόμη για τη λήξη ο Βασίλης Σπανούλης κάθισε στον πάγκο και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού άρχισαν να τραγουδούν το όνομά του. Είχε προλάβει να προσφέρει 17 πόντους (4/7 δίποντα, 3/6 τρίποντα), 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ σε 22 λεπτά.

Διαιτητές: Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Μαντίλα (Φινλανδία0, Μπισάνγκ (Γαλλία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κεστούτις Κεμζούρα): Πάντερ 11 (2), Μπόλντγουιν 4, Πολ 2, Κόνιαρης, Σπανούλης 17 (3), Μιλουτίνοβ 17 (14 ριμπάουντ), Βεζένκοβ, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 12 (3), Κουζμίνσκας 13 (1), Ρούμπιτ.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Χάουμε Πονσαρνάου): Κολόμ 5 (1), Μαρίνκοβιτς 3 (1), Λόιντ 12 (3), Εντούρ 8, Αμπάλντε 2, Βαν Ρόσομ 3 (1), Τόμπεϊ 6, Μότουμ 11 (1), Ντούμπλιεβιτς 4, Βίβες 5, Σάστρε 3 (1), Ντόορνεκαμπ 1.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: