Καταπέλτης το Κογκρέσο Δήμων-Κοινοτήτων του ΣτΕ για καθαίρεση δημάρχων από τον Ερντογάν

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, παρακολούθησε τη συζήτηση στο Κογκρέσο Δήμων-Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. EPA, SEDAT SUNA




Έκθεση, σχετικά με την παρατήρηση των τοπικών εκλογών και την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, υιοθέτησε το Κογκρέσο Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια της Συνόδου του, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που διεξήχθη παρουσία του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο εισηγητής του Κογκρέσου Andrew DAWSON (Ηνωμένο Βασίλειο, ECR), σημείωσε πως η έκθεση αναφέρει ότι, συνολικά, οι δύο δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν κατά σειρά και διεξήχθησαν ικανοποιητικά, με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι “το Κογκρέσο ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι δήμαρχοι που εκλέχθηκαν στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας έχουν στερηθεί τις θητείες τους λόγω προηγούμενων κατηγοριών και αντικαταστάθηκαν από υποψηφίους που ήρθαν δεύτεροι”.

“Επιπλέον, πρόσθεσε, η αναστολή των εκλεγμένων δημάρχων, πραγματοποιήθηκε λόγω κατηγοριών σύνδεσης τους με την τρομοκρατία και αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους που διορίστηκαν από τις κεντρικές αρχές.»

« Και οι δύο ενέργειες αντιβαίνουν στην ελεύθερα εκφρασμένη βούληση των ψηφοφόρων και στην αρχή της δικαιοσύνης στις εκλογές », κατέληξε.

H εγκριθείσα σύσταση υποδεικνύει αρκετές απαραίτητες βελτιώσεις

Το Κογκρέσο καλεί τις τουρκικές αρχές να διευκρινίσουν την εκλογική νομοθεσία και να εναρμονίσουν όλους τους εκλογικούς νόμους προκειμένου να τους δώσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο. Συνιστά επίσης την κατάργηση των υπερβολικά αυστηρών περιορισμών των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί πλήρως τις πραγματικά δημοκρατικές εκλογές.

Όσον αφορά την κατάσταση που οδήγησε στην ανανέωση της εκλογής του Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης, το Κογκρέσο ζητά την αναθεώρηση των 2018 νομικών τροποποιήσεων, ιδίως του κανονισμού για το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που απαιτείται για τους προέδρους και τους αντιπροσώπους των επιτροπών ψηφοδελτίων.

Επιπλέον, το Κογκρέσο ζητεί την ενίσχυση της κατάρτισης των μελών των επιτροπών των εκλογικών τμημάτων, την ακρίβεια των καταλόγων ψηφοφόρων και τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Συνιστά επίσης τη θέσπιση σαφών και δίκαιων κανονισμών σχετικά με τη διεξαγωγή εκστρατειών, ιδίως την κατάχρηση των διοικητικών πόρων, καθώς και την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Επανέρχεται στους S-400 ο Ακάρ: Ισχυρίζεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικά από την άνοιξη 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: