Χατζηγιάννης: Απαιτείται δράση κατά της θρησκευτικής ανελευθερίας στα Κατεχόμενα

File photo: ΚΥΠΕ




Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς στη βεβήλωση θρησκευτικών χώρων, στον εκφοβισμό του κλήρου και την παρεμπόδιση της θρησκευτικής ελευθερίας, δήλωσε ο Κύπριος βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναφερόμενος στην κατάσταση στα κατεχόμενα σε παρέμβασή του στην 18η Φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στο Μαρρακές, οι εργασίες της οποία ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε σχετική παρέμβασή του για το θέμα της καταπολέμησης της μη ανεκτικότητας και των διακρίσεων βάσει θρησκείας ή πεποιθήσεων, ο κ. Χατζηγιάννη υπενθύμισε ότι η Τελική Πράξη του Ελσίνκι, αναφέρεται στο σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, γεγονός που αντανακλά τη σημασία της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο κ. Χατζηγιάννη έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις πρακτικές των παράνομων κατοχικών αρχών.

  • «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς στη βεβήλωση θρησκευτικών χώρων, στον εκφοβισμό του κλήρου και την παρεμπόδιση της θρησκευτικής ελευθερίας, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, προειδοποιώντας ότι, ελλείψει σεβασμού για την θρησκευτική ελευθερία, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη προόδου», αναφέρεται.

Σήμερα, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννη, πολλά συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ έχουν σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι προκλήσεις όπως ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία και η χριστιανοφοβία, εξακολουθούν να υφίστανται.

Προστίθεται ότι «ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε ότι, ενώ προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις, τη ίδια ώρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η θρησκεία και η ανεκτικότητα να αποτελέσουν μέσο για παρεμβάσεις στις κοινωνίες μας από παράγοντες που δεν σέβονται τις κοινές μας αξίες».

  • Σημείωσε επίσης ότι ο ζήλος μας για προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε αφέλεια στην επαγρύπνηση μας ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά θέματα της ΚΣ ΟΑΣΕ, παρουσίασε τα συμπεράσματα των διερευνητικών αποστολών στην Ουκρανία που πραγματοποίησε ο ίδιος.

ΚΥΠΕ

Σε γραμμή Πομπέο η Αμερικανίδα πρέσβειρα: Παράνομες ενέργειες από Τουρκία δε γίνονται αποδεκτές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: