Η Τουρκία παραβιάζει την εκεχειρία καταγγέλλει ο γερουσιαστής βαν Χόλλεν: Αμέσως κυρώσεις…

Ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλλεν με τους συναδέλφους του Σίντνεϊ Μπλούμενθαλ, Τζιν Σαχίν και Λίντσεϊ Γκράχαμ στη Γερουσία. EPA, JIM LO SCALZO




Η Τουρκία επιτίθεται στους Κούρδους εκτός της καθορισμένης “ασφαλούς ζώνης”, παραβιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.

Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε ο Αμερικανός γερουσιαστής του Μέριλαντ, Κρις βαν Χόλλεν, με ανάρτηση του στο Twitter, επικαλούμενος έναν εργάτη βοήθειας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στη Συρία.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν για ενα σχέδιο την Τρίτη που θα “σπρώξει” του Κούρδους μαχητές της Συρίους από ένα ευρύ φάσμα εδάφους ακριβώς νότια των συνόρων της Τουρκίας. Η συμφωνία επιτρέπει στην Τουρκία και τη Ρωσία να ελέγξουν την επικράτεια που είχαν προηγουμένως οι κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, δηλαδή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Εν τω μεταξύ, το AFP ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Ο Ράμι Αμπντλ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν εννέα φιλοτούρκοι τρομοκράτες και έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων σε μια ζώνη μεταξύ των πόλεων Tal Tamr και Ras al- Ain.

Η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πρέπει να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο βαν Χόλλεν επικαλούμενος το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Είναι η ώρα να δράσουμε! Η αδράνεια επιτρέπει την εθνοκάθαρση των Κούρδων από τον Ερντογάν”, έγραψε ο Αμερικανός Γερουσιαστής στο Twitter.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καταδίκασε τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Οι κουρδικές δυνάμεις που στόχευσε ο Ερντογάν διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην πάλη που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Τρία νομοσχέδια έχουν εισαχθεί μέχρι τώρα στο Κογκρέσο, τα οποία απαιτούν αυστηρές κυρώσεις στα τουρκικά θεσμικά όργανα και σε αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έξαλλη η Ρωσία με Ουάσιγκτον: Διεθνής λεηλασία η “προστασία” των πετρελαιοπηγών στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: