Η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της MYTILINEOS: Η μεγαλύτερη και η πιο σύγχρονη μονάδα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος




Η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της MYTILINEOS με καύσιμο το φυσικό αέριο που θεμελιώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, είναι η πρώτη μεγάλη μεταμνημονιακή επένδυση, που μάλιστα πραγματοποιείται από Έλληνες.

Πρόκειται για μία επένδυση με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου, όχι απλώς θα παράγει πολύ λιγότερους ρύπους από τις συμβατικές λιγνιτικές μονάδες, αλλά και θα αποτελέσει – όπως σχολίασε και ο πρωθυπουργός – μία «ήπια» γέφυρα προς τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στόχο, που δεν είναι άλλος από την ολική εξάρτησή μας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το προβλεπόμενο επενδυτικό κόστος είναι της τάξεως των € 300 εκατ. και η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric (GE).

Ο Michael Rechsteiner, CEO και Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe, δήλωσε στην ομιλία του ότι «η GE έχει την τιμή να συνεργαστεί με τη MYTILINEOS για να φέρει τον πρώτο αεριοστρόβιλο HA στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ορόσημο για τις 100 ΗΑ παραγγελιες αεριοστροβίλων της GE. Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου θα ενταχθεί στην “αφρόκρεμα” της Η-class. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Στη GE, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην προώθηση της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.»

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας – Protergia της MYTILINEOS δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου να συνεχίσει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το Ενεργειακό Κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή  καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος.»

Η MYTILINEOS υποστηρίζει την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: