Η επόμενη ημέρα στην ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του Ντράγκι: Οι προκλήσεις για Λαγκάρντ

File Photo: Ο Μάριο Ντράγκι (Δ) και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos (Α). EPA, RONALD WITTEK




Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στο τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προχωρώντας σε απολογισμό των πεπραγμένων του η General-Anzeiger της Βόννης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «[…] Με τη φράση ‘η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει το ευρώ’ ο Ντράγκι διασφάλισε την καταχώρησή του στα βιβλία της ιστορίας. Χωρίς τα λόγια αυτά, τα οποία έβαλαν τέλος στην εικοτολογία περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε σήμερα το ευρώ. Η συνακόλουθη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης καθότι τα δάνεια έχουν γίνει έκτοτε πολύ πιο φθηνά.

  • Στην Ευρωζώνη δημιουργήθηκαν 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η άλλη όψη του νομίσματος: η αποταμίευση δεν συμφέρει πια και όποιος θέλει να προνοήσει για τα γεράματα πρέπει να βάζει περισσότερα στην άκρη απ΄ ότι παλαιότερα ή να επενδύει σε ριψοκίνδυνα προϊόντα όπως τις μετοχές. Οι δε τιμές ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πρόκειται για τις παρενέργειες μιας πολιτικής την οποία δεν εξήγησε δεόντως η ΕΚΤ του Ντράγκι στους πολίτες. Η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ προτίθεται να το αλλάξει αυτό. Και καλά θα κάνει».

Η Straubinger Tagblatt: «Αν και ο Μάριο Ντράγκι παρέπεμπε συχνά στα βαθύτερα προβλήματα, στην πραγματικότητα άλλαξαν ελάχιστα. Σε ορισμένες χώρες του ευρώ, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, μέχρι και σήμερα η πολιτική δεν φρόντισε ώστε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να τεθούν οι βάσεις για μια υγιή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Μόνον όταν συμβεί αυτό, όταν αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στις εν λόγω χώρες και είναι και πάλι σε θέση να αντέχουν υψηλότερα επιτόκια στους προϋπολογισμούς τους, θα μπορέσει να αλλάξει και πάλι ρότα η ΕΚΤ».

DW-Κώστας Συμεωνίδης

Αποθέωση της Ελλάδας στο αντίο του Μάριο Ντράγκι: Είναι ένα success story, δήλωσε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: