Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η νέα τουρκική πρόκληση με το Γιαβούζ να προχωρεί σε γεώτρηση στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και οι διαφωνίες στο Εθνικό Συμβούλιο, δεσπόζουν των κύριων θεμάτων του κυπριακού Τύπου. Στα κύρια θέματα προβάλλεται επίσης η παραδοχή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ότι τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών στα κρατικά νοσηλευτήρια μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρικυμία και σε ΑΟΖ και σε Εθνικό Συμβούλιο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση στρέφεται για βοήθεια στους ευρωπαϊκούς εταίρους και ζητά άμεση συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 17 – Οκτωβρίου και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ σημειώνει ότι το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε μεν ομόφωνα τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά έγινε «μαλλιά κουβάρια» όσον αφορά τη μορφή της λύσης και τη συνέχιση των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι o Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προέβη στην παραδοχή ότι τα τμήματα επειγόντων περαστικών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες ασθενείς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου δηλώνει ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες αλλά είναι πανέτοιμη για σκληρή δουλειά.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Στο Εθνικό Συμβούλιο ούτε καν τρύπα στο νερό» και γράφει ότι το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την πραγματική διάσταση απόψεων και τις διαφορετικές επιδιώξεις των κομμάτων όσον αφορά των τουρκικών προκλήσεων όσο και την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι κλειδώνει η συνένωση Δήμων Γερμασόγειας και των Δήμων Μέσα Γειτονιάς και Λεμεσού, ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Δήμος Πολεμιδιών. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας δήλωσε στον «Πολίτη» ότι βλέπει με πολύ επιφύλαξη τη δημιουργία υπερδήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οδηγεί στα άκρα την ένταση» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα την ένταση και ετοιμάζεται να βάλει τρυπάνι τη Δευτέρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία προχωρεί σε διπλωματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλού αναφέρεται στα σχέδια για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία θα περιλαμβάνει το θεσμό του λειτουργού για κάθε γειτονιά, σύσταση ομάδας επειγόντων περιστατικών και 24ωρης γραμμής επικοινωνίας των πολιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Εφετείο διέταξε επανεκδίκαση υπόθεσης ιατρικής αμέλειας, που είχε ως επίκεντρο χειρουργική επέμβαση η οποία διενεργήθηκε σε ιδιωτική κλινική πριν 12 χρόνια.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Πρώτες βοήθειες με προσωπικό ασφαλείας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ιατροί στις Πρώτες Βοήθειες έχουν οδηγίες να αντιμετωπίσουν μόνο πραγματικά επείγοντα περιστατικά, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, που παραδέχεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Αλλού γράφει ότι στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρηση στο τεμάχιο 7 το γεωτρύπανο Γιαβούζ, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την προκλητική στάση της Άγκυρας και η κυβέρνηση προβαίνει εκ νέου σε διαβήματα προς την ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο σημερινό συνέδριο που διοργανώνει η κοινωνική συμμαχία «Στέγη για Όλους» και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει» ότι η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς είχαν συζητηθεί στοχευμένα μέτρα κατά των συνεχιζόμενων γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας 23χρονος καταδικάστηκε σε 20μηνη φυλάκιση την Παρασκευή, επειδή την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουλίου 2019 έκοβε τούφες μαλλιών γυναικών στον Πρωταρά. Αλλού αναφέρεται στην κίνηση του προέδρου του κόμματος για τα ζώα, Κυριάκο Κυριάκου να κλειδωθεί μέσα σε ένα κλουβί μαζί με ένα σκύλο, σε μια πράξη συμβολισμού στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για τα ζώα.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: