Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η παράνομη παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αναφορές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί την πραγματοποίηση της τριμερούς διάσκεψης και της άτυπης πενταμερούς πριν εκπνεύσει το 2019, δημοσκόπηση που φέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε ναυάγιο παρά σε συμφωνία, το κόστος μίσθωσης ιδιωτικού τζετ για τις ανάγκες των μετακινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αξίωση της κοινωνικής συμμαχίας «Στέγη για όλους» για κάλυψη των αναγκών στέγασης όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Βρήκαμε προσφορές για Jet στη Νέα Υόρκη» αναφέρεται στο κύριο του θέμα σε έρευνα που διενήργησε αναφορικά με το κόστος μίσθωσης ιδιωτικού τζετ για τη Νέα Υόρκη και πόσα πλήρωσε η Προεδρία για τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη και της συνοδείας του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει πως ακόμη και αν υπάρξει πετυχημένη γεώτρηση ή στο τεμάχιο 7, η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στην παρουσία της μόνο σε ένα αδειοδοτημένο θαλάσσιο τεμάχιο της ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας που αφορά σε νέους, μακροχρόνια άνεργους και γυναίκες που δυσκολεύονται να βρουν εργασία.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Πόλεμος με…όπλα γεωτρύπανα» και γράφει ότι ακήρυχτο πόλεμο με γεωτρύπανα έχει ξεκινήσει η κατοχική Τουρκία στην Κύπρο, με την Άγκυρα να εκσυγχρονίζει τον πόλεμο των κανονιοφόρων σε αυτό των γεωτρύπανων και να προχωρεί στην παράνομη εδραίωσή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει οι άμεσα εμπλεκόμενοι να σπάσουν το αδιέξοδο και σημειώνει ότι οι ηγέτες και η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσουν είτε να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο με εκατέρωθεν συμβιβασμούς, είτε να ανακοινώσουν οι ίδιοι γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει μια νέα απόπειρα λύσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αποχωρήσεις εργαζομένων από τον τραπεζικό τομέα και σημειώνει ότι έφυγαν 3.910 εργαζόμενοι και έπεται συνέχεια.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Στέγη για όλους αξίωσε η κοινωνική συμμαχία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στέγη για όλους, μονογονιούς, τρίτεκνους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αγρότες, φτωχούς εργαζόμενους, φοιτητές και νέους ήταν το αίτημα που διατύπωσαν εκπρόσωποι 20 και πλέον οργανώσεων που συμμετείχαν σε χθεσινό συνέδριο που διοργάνωσε η ομώνυμη κοινωνική συμμαχία. Αλλού αναφέρεται στη μάστιγα των οδικών ατυχημάτων και σημειώνει πως όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι ευθύνεται η ανεπαρκής οδική συνείδηση και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρία χρόνια μετά την έκδοση αποφάσεων κατά τεσσάρων τραπεζών, το ζήτημα των καταχρηστικών ρητρών βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, η οποία δεν προωθεί τις αποφάσεις για να κριθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία ‘κρατά’ όμηρο την Ευρώπη» γράφει ότι βροχή καταδικαστικών ανακοινώσεων κατά των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού το Σάββατο μετά που ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατέφθασε στο τεμάχιο 7. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει την προσφυγή της Κύπρου σχετικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς να εποικίσουν την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Αλλού αναφέρεται στον 67χρονο Γιούστεν Κάρλσον, ο οποίος συνέστησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει να βοηθά αρρώστους ή τραυματισμένους στην Λυσό και στην γύρω περιοχή και μάλιστα σε χρόνο μικρότερο από τον αντίστοιχο χρόνο ανταπόκρισης ασθενοφόρου.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» προβάλλει στο κύριο της θέμα συνέντευξη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος λέει πως πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να έχουν πραγματοποιηθεί τόσο η τριμερής διάσκεψη όσο και η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Αθήνα από το βράδυ της Παρασκευής με σκοπό την υπογραφή μιας νέας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι παρά τα «κενά αέρος» από του λουκέτο αεροπορικών αερογραμμών σε Κύπρο και εξωτερικό, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τα κενά θα καλυφθούν και οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα είναι μικρές.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή υπό τον τίτλο «Ναυάγιο στο Κυπριακό» δημοσιεύει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες βλέπουν την Κύπρο να βρίσκεται ενώπιον των αποτελεσμάτων μιας αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης στο εθνικό μας ζήτημα, με το 79% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε ναυάγιο παρά σε λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Άγκυρα στήνει παιχνίδι με τη Λιβύη και βάζει χέρι σε Κρήτη και Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο σχεδιασμός του ΓΓ του ΟΗΕ προνοεί την πραγματοποίηση της τριμερούς διάσκεψης στις 12 με 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης που διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: