Έλεγχο “ζημιών” ετοιμάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση άτακτου Brexit: Τα μέτρα που θα λάβει

File Photo: Υποστηρικτές της παραμονής και της εξόδου από την Ε.Ε. διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Λονδίνο, Βρετανία. EPA, NEIL HALL




«Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για την επόμενη μέρα είναι να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το Brexit να έχουμε ακόμη καλύτερες σχέσεις απ’ ό,τι είχαμε πριν για λόγους στρατηγικούς, ιστορικούς, οικονομικούς». Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία που απηύθυνε στην ημερίδα «NO DEAL BREXIT: Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων», που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΒ.

  • Το θέμα, όπως εξήγησε, είναι να μειώσουμε κατά το δυνατόν το κόστος για την εθνική οικονομία και να ενημερώσουμε τους Έλληνες εισαγωγείς, εξαγωγείς, επιχειρηματίες, Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και Βρετανούς υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε, πρωτίστως, την ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αφενός των 115.000 Ελλήνων που ζουν στο ΗΒ (μόνο 24.000 έχουν εγγραφεί στο settlement scheme της βρετανικής κυβέρνησης), εμείς τους κινητοποιούμε είπε, αφετέρου των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε τη σημασία του τουρισμού, καθώς η Μ. Βρετανία είναι ένας από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και βασική χώρα προέλευσης τουριστών με 2.500.000 Βρετανούς τουρίστες ετησίως.

Ακόμη, μίλησε για τα προβλήματα που θα προκύψουν με την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών -παρά την προετοιμασία Υπουργείου Οικονομικών, ΑΑΔΕ και λοιπών Αρχών- και τόνισε την ανάγκη συνεννόησης στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας, την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή ειδικών δασμών σε εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

  • Σχετικά με τη δράση που έχει αναλάβει το ΥΠΕΞ μέχρι σήμερα, επισήμανε -μεταξύ άλλων- αφενός την εφαρμογή σχεδίου 128 δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση no-deal και την επικείμενη ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων αντιμετώπισης των συνεπειών ενός no-deal Brexit τις επόμενες ημέρες, αφετέρου την έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης διμερών συμφωνιών μορφωτικού, πολιτιστικού, εμπορικού και ναυτιλιακού περιεχομένου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως είπε, στη λειτουργία της ιστοσελίδας brexit.gov.gr για την ενημέρωση του ελληνικού κοινού, κωδικοποίηση ερωτήσεων, καταγραφή απαντήσεων, συζήτηση με αγορά και κοινωνία για εντοπισμό και επίλυση τυχόν προβλημάτων.

  • Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη προετοιμασίας για την ολοκληρωμένη νομοθετικά θωράκιση της χώρας και της εθνικής οικονομίας, με τη βοήθεια κοινωνικών φορέων και επιχειρηματιών για την εμβάθυνση των σχέσεων με το ΗΒ.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία με το ΗΒ, ως περιφερειακή δύναμη, ώστε την επόμενη μέρα του Brexit η χώρα να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι «το ΥΠΕΞ είναι στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών, για να προχωρήσουμε από κοινού μπροστά, προασπίζοντας τα συμφέροντα των ελληνικών προϊόντων και θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ: Σοφία Αραβοπούλου

“Πού πάτε”, ρωτά τον Τζόνσον ο Τουσκ: Μην παίζετε με το μέλλον της Ευρώπης, προέτρεψε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: