Διήμερο κοινών δραστηριοτήτων HALC και AJC στο Κογκρέσο για προώθηση θεμάτων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Διήμερο κοινών δραστηριοτήτων HALC και AJC στο Κογκρέσο για προώθηση θεμάτων Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ. Φώτο: ΚΥΠΕ, Halc, David, Harris, Lysiotis




Παρουσία πέραν των 100 μελών των οργανώσεων «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» (HALC) και Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή» (AJC) πραγματοποιείται από την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον το διήμερο κοινής προώθησης στο Κογκρέσο, θεμάτων που αφορούν της Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Χθες οι αντιπρόσωποι παρακολούθησαν τρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με θέματα: τη «Γενική Στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο» (με ομιλητές διακεκριμένους Αμερικανούς αναλυτές), την Ενεργειακή Ασφάλεια και Οικονομικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου (με ομιλητές την βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας Άντρεα Λόκγουντ και τον αναλυτή Σάιμον Χέντερσον), καθώς και συζήτηση με συμμετοχή διπλωματών από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τις συζητήσεις – που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ελληνικής πρεσβείας – συντόνισαν ο ταξίαρχος ε.α. Ταξιάρχης Σαρδέλης, η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου κι ο αξιωματούχος της AJC Μπέντζι Ρότζερς. Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος και Μάριος Λυσιώτης.

Αργά το βράδυ, οι αντιπρόσωποι γιόρτασαν την 7η επέτειο της ίδρυσης της Συμμαχίας Ελληνικών και Ισραηλιτικών Θεμάτων του Κογκρέσου (CHIA) με εκδήλωση που έλαβε χώρα στην κατοικία του πρέσβη της Κύπρου. Στην εκδήλωση μίλησαν οι συμπρόεδροι της CHIA, βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Κώστας Μπιλιράκης, η βουλευτής Νίτα Λόουι, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης και ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, Ντέιβιντ Χάρις.

Οι βουλευτές Ντόιτς και Μπιλιράκης ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν νομοσχέδιο, με το οποίο θα ζητούν να μην αρθούν οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ σε βάρος της Τουρκίας, αν δεν πιστοποιηθεί ότι η Αγκυρα έχει σταματήσει τις προσκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε βάρος της Ελλάδας.

Σήμερα, ομάδες μελών των δύο οργανώσεων θα επισκεφθούν γραφεία μελών της Βουλής και της Γερουσίας, προωθώντας από κοινού το Νομοσχέδιο των Μενέντεζ – Ρούμπιο για την ανατολική Μεσόγειο και το νέο νομοσχέδιο των βουλευτών Μπιλιράκη και Ντόιτς.

Σε δηλώσεις του, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, είπε πως το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια κατάλληλη χρονική συγκυρία και λόγω του νομοσχεδίου για την ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act), αλλά και λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία.
«Όπως λέμε εδώ στην Αμερική όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψε τον την πρώτη φορά. Και πλέον έχουν καταλάβει ποια είναι η Τουρκία και για αυτό έχει προχωρήσει το νομοσχέδιο πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Ο κ. Ζεμενίδης παραδέχθηκε ότι ουδείς ανέμενε οι εξελίξεις στη Συρία να φτάσουν σε αυτό το έσχατο σημείο, «αλλά τώρα όταν μιλάμε με βουλευτές διαπιστώνουμε ότι θεωρούν το «EastMed Act» σημαντικό για μια σειρά από λόγους. Μεταξύ αυτών είναι ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αξιόπιστες εναλλακτικές για την Τουρκία και βλέπουν το τριμερές σχήμα ως μια τέτοια λύση».

Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά οι ευαγγελιστές εδώ στην Αμερική – που είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοι του Τραμπ και μέχρι πρόσφατα σταθεροί υποστηρικτές της Τουρκίας – υποστηρίζουν νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος.

«Θα έλεγα ότι έχουν γίνει φιλέλληνες. Και όταν βλέπεις για παράδειγμα γερουσιαστές που δεν ξέρουν τίποτα για την Ελλάδα να υποστηρίζουν φιλελληνικό νομοσχέδιο, είναι κάτι που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο».

Ο Έντι Ζεμενίδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, λέγοντας ότι το δικό μας λόμπι και οι φιλέλληνες γερουσιαστές και οι βουλευτές, βλέπουν ότι παρουσιάζεται γιατί το Κογκρέσο θέλει να επιβάλει κυρώσεις στη Τουρκία.

«Αυτό αν αξιοποιηθεί, μπορεί να συνδεθεί με τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ακόμα δεν έχει καταλάβει κανένας γιατί ο Υπουργός Ενέργειας (της Τουρκίας) περιλαμβάνεται στις κυρώσεις, αλλά ο βουλευτής Μπιλιράκης το είδε ως ευκαιρία για να υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις στους Υπουργούς δεν πρέπει να φύγουν όσο η Τουρκία παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Ελλάδα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC είπε ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Πενς και τον Πομπέο, αλλά το γεγονός ότι θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ρίξει άπλετο φως στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στις διήμερες κοινές δραστηριότητες HALC – AJC στην Ουάσιγκτον, ο Εντι Ζεμενίδης είπε πως αυτό που τον ικανοποιεί πιο πολύ εφέτος είναι η ιδιαίτερη υψηλή συμμετοχή νέων επαγγελματιών, γιατί αυτό είναι το μέλλον του ελληνισμού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις έκανε μία ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και στο ρόλο που διαδραμάτισαν ηγετικοί παράγοντες του ελληνικού και εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, Αντριου Αθενς και Μέιναρντ Γουίσνερ. Έπλεξε επίσης το εγκώμιο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Πότε γνωρίζαμε ότι αυτό το εγχείρημα είχε πετύχει πραγματικά; Όταν είδαμε τρεις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες προέρχονταν από τρία πολύ διαφορετικά κόμματα, να είναι εξίσου δεσμευμένες στο να χτιστεί αυτό το τριγωνικό σχήμα (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ). Δεν ήμασταν τόσο σίγουροι ότι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το σοσιαλιστικό κόμμα θα βρεθούν στην ίδια σελίδα. Δεν ήταν κάτι το προφανές. Αλλά είδαμε ότι ενήργησαν με βάση το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και κάτι ανάλογο έγινε στην Κύπρο. Και αυτή η σχέση μεγαλώνει και έχει πλέον ανθίσει».

Ο Ντέιβιντ Χάρις αναγνώρισε τη μεγάλη συμβολή του Έντι Ζεμενίδη στην προσπάθεια να πειστούν οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο τριγωνικό σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και συμβούλεψε τη νεότερη γενικά να μην θεωρεί αυτό που βλέπουν σήμερα στις σχέση των χωρών ως κάτι δεδομένο.

«Αυτό συνέβη επειδή κάποιοι άνθρωποι ονειρεύτηκαν και δούλεψαν σκληρά για να έρθει αυτή η αλλαγή. Η δουλειά σας, λοιπόν, είναι να ονειρευτείτε τον επόμενο μεγάλο στόχο που θα πάει αυτή την σχέση ένα βήμα ακόμα παραπέρα», σημείωσε.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Ουάσιγκτον 17/10/2019

Οι Αμερικανοί συνδέουν τις κυρώσεις στην Τουρκία για τη Συρία, με τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: