Αγώνας δρόμου για το πρώτο ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί: Και η Ρωσία στην κούρσα [videos]

File photo via Twitter@NASAaero




Η φράση που συχνά χρησιμοποιούμε, “θα πεταχτώ μ’ ένα ταξί”, μέσα στα επόμενα 4 – 6 χρόνια θα αποκτήσει κυριολεκτικό νόημα. Ήδη κολοσσοί όπως η Boeing, η Bosch, η Hyundai, επίσης οργανισμοί – θηρία, όπως η NASA, αλλά και μικρότερες, strartup εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται “στο παρά πέντε” της ολοκλήρωσης σχεδίων για τα πρώτα ιπτάμενα ταξί, ή αλλιώς, αερο-ταξί.

Πριν δυο μέρες, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι επιστήμονες από την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας, το Νοβοσιμπίρσκ, ανέλαβαν το καθήκον να κατασκευάσουν το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της Ρωσίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στις αρχές του χρόνου η Boeing είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα κατασκευής του πρώτου της ιπτάμενου ταξί, το οποίο μάλιστα προορίζεται για την Uber.

Την περασμένη Άνοιξη, η γερμανική εταιρεία Lilium είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025 θα έχει κατασκευάσει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί της, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και το σχετικό οπτικό υλικό.

Τώρα, μόλις προχθές, έγινε γνωστό ότι ειδικό εργαστήριο δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Αεροναυπηγικών Ερευνών της Σιβηρίας προκειμένου να δημιουργήσει ένα “πλήρως λειτουργικό μοντέλο υπερταχείας απογείωσης και προσγείωσης drone,  με υβριδική προώθηση, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο”. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Προωθημένων Ερευνητικών Προγραμμάτων της Ρωσίας.

Αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, το μοντέλο αυτό θα σχεδιαστεί και θα δοκιμαστεί πλήρως τόσο εργαστηριακά – σε σήραγγα αέρα- όσο και σε πραγματικές συνθήκες, στον αέρα και το έδαφος, μέχρι το 2023. Το όχημα αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να διανύσει απόσταση άνω των 1000 χλμ στον αέρα, κινούμενο με ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ώρα. Το drone  θα χρειαστεί ένα διάδρομο προσγείωσης μήκους 50 μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα βρίσκονται σε στάδιο πειραματισμού σε όλον τον κόσμο, ως μέσο αποφυγής της κυκλοφοριακής κίνησης στο έδαφος, αλλά και ως μεταφορικό μέσο μειωμένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Μένει να δούμε ποιος θα κερδίσει την κούρσα και κατά πόσον οι Ρώσοι θα’ ναι αυτοί που θα φτιάξουν το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ένα κρατικό αεροναυπηγικό πρόγραμμα, το AeroNet, στο οποίο μετέχουν επιφανείς κατασκευαστές αεροσκαφών [Sukhoi ,Ilyushin], υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα πειραματικό μοντέλο του δικού του ιπτάμενου μη επανδρωμένου ταξί, το 2025.

Οι Γερμανοί είναι ένα στάδιο πιο μπροστά από τους Ρώσους

Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια τα ιπτάμενα ταξί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολλές χώρες του κόσμου, δήλωνε την περασμένη Άνοιξη, ο επικεφαλής επικοινωνίας της γερμανικής startup αεροναυπηγικής εταιρείας Lilium, Ολιβερ Γουόλκερ – Τζόουνς.

“Εμείς σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε σε διάφορες πόλεις του κόσμου μέχρι το 2025, αν και σε ορισμένα μέρη θα προσφέρουμε υπηρεσίες νωρίτερα” πρόσθεσε ο Ολιβερ – Τζόουνς, τονίζοντας ότι “υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμά μας από διάφορες πόλεις, αλλά ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει επακριβώς από που θα ξεκινήσουμε”.

Δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες και video του πενταθέσιου  Lilium Jet το οποίο πραγματοποιεί κατακόρυφη απογείωση και προσγείωση, ο ο εκπρόσωπος της εταιρείας  τόνισε παράλληλα ότι το αερο-ταξί είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο και δεν έχει εκπομπές CO2 . Όταν παίρνει μπροστά υπάρχει θόρυβος – σαν να ακούγεται η μηχανή φορτηγού – αλλά ο θόρυβος δεν ακούγεται στη διάρκεια της πτήσης από τους επιβάτες.

Στο αρχικό στάδιο τα αερο-ταξί θα ελέγχονται από πιλότους, αλλά αργότερα θα περάσουν στη μορφή του μη επανδρωμένου οχήματος [drone].

To  Lilium Jet δεν έχει ουρά, πηδάλιο, προπέλες, κιβώτιο ταχυτήτων. Διαθέτει 36 ηλεκτρικούς κινητήρες και μπορεί να πετάξεις με ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ωρα.

Με πληροφορίες από Russia Today, CNN, cnbc

Η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία αποστολή στο Διάστημα ορίστηκε για τις 21 Οκτωβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: