Αφορμή ψάχνει η Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου μετράει τις ώρες για να ξαναρχίσει τον πόλεμο

FILE PHOTO: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. EPA, ANDREAS MANOLI




Σε νέες πιέσεις και προειδοποιήσεις προς τους Κούρδους και τις ΗΠΑ προχώρησε σήμερα ο υπουργός  Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έμειναν 35 ώρες. Αν μέσα σε 35 ώρες δεν έχουν αποσυρθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε φόρουμ της αγγλόφωνης κρατικής τηλεόρασης TRT World.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε  ότι η Τουρκία δέχεται ακόμη πυρά από τους Κούρδους, παρά την κατάπαυση του πυρός, στα οποία ωστόσο απαντά.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενώ συνεργάζονταν με την Τουρκία  για να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας στη Συρία, συνέχισαν να παρέχουν όπλα στους Κούρδους του YPG/PYD.

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα υποστήριξε ότι εφόσον η Άγκυρα έβλεπε ότι οι σύμμαχοί της δεν την υποστήριζαν, αναγκάστηκε να ξεκινήσει μόνη της την εισβολή στη Συρία.

  • «Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρομοκρατίας στα σύνορά μας κι εμείς αυτό το παιχνίδι το χαλάσαμε», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του διαθέτει χημικά όπλα.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ποτέ στην ιστορία μας. Οι διεθνείς συνθήκες μάς δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα», σημείωσε, ενώ επέμεινε  ότι ο στόχος της επιχείρησης “Πηγή της Ειρήνης” ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

Τέλος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι μόλις το YPG (Κούρδοι μαχητές στη Συρία) εξαλειφθεί, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μία πολιτική λύση στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικό τρόπο», είπε συγκεκριμένα ενώ χαρακτήρισε “πολύ σημαντική” την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του,  αύριο στο Σότσι.

Με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com

Φρικαλεότητες στη βόρεια Συρία: Τζιχαντιστές αντάρτες εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία, λέει η DW

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: