Τρικλοποδιά της Άγκυρας στις συζητήσεις επί των όρων αναφοράς: Πέμπτη ημέρα επαφών Λουτ

File Photo: Πέμπτη ημέρα επαφών για την Τζειν Χολ Λουτ. ΚΥΠΕ, O.ASIK τέταρτη συνάντηση Ακιντζί – Λουτ, την Τετάρτη το πρωί στα κατεχόμενα.ΚΥΠΕ/O.ASIK




Τρικλοποδιά στην προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να εξασφαλίσει ένα κείμενο με τους Όρους Αναφοράς βάζει η τουρκική πλευρά, γράφει ο Φιλελεύθερος. Η Άγκυρα από τη μια και ο Ακιντζί από την άλλη, επιχειρούν να εντάξουν στο κείμενο σημεία τα οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με την αρχική συνεννόηση, δεν θα συμπεριλαμβάνονταν.

  • Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να υπάρχει στο κείμενο των Όρων ρητή αναφορά στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Οι απαιτήσεις αυτές δεν εμφανίζονται ως όροι αλλά ως «προβληματισμοί». Ο Ακιντζί προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από «αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ακιντζί με την Άγκυρα προκειμένου να ενημερώσει την τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Μετά από αυτή την επαφή φαίνεται πως η Άγκυρα έκανε τις δικές της υποδείξεις προς τον Ακιντζί, διαφοροποιώντας τα δεδομένα και ανατρέποντας το κλείδωμα του τελικού κειμένου όπως αρχικώς φαινόταν να συμφωνούσαν οι δύο πλευρές. Ένα κείμενο που θα ήταν σε μια πιο απλή μορφή με αναφορές στο Ανακοινωθέν του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ της 30ής Ιουνίου και τις Συγκλίσεις.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από διπλωματική πηγή, «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος». Θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι επιχειρείται προσπάθεια να ενταχθούν στο λεκτικό αναφορές που διαφοροποιούν τα δεδομένα.
Η Τζέιν Χολ Λουτ ήρθε αποφασισμένη να πετύχει τη συνομολόγηση ενός κειμένου επί των Όρων Αναφοράς. Αυτό προσπαθεί να πετύχει όλες αυτές τις ημέρες, παρατείνοντας την παραμονή της στο νησί.

Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι καθοριστική για την εξέλιξη των προσπαθειών. Εάν δηλαδή η Τζέιν Χολ Λουτ θα φύγει από το νησί έχοντας στα χέρια της τους Όρους Αναφοράς ή χωρίς αυτό το κείμενο.

  • Τα νέα ραντεβού της Τζέιν Χολ Λουτ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί καθορίστηκαν αργά χθες βράδυ. Αρχικά, η κ. Λουτ θα συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί στις 9.30πμ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κατοχικό ηγέτη. Ακολούθως, η συνάντηση της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει οριστεί και θα πραγματοποιηθεί στις 11.30πμ.

Το κατά πόσο αυτές θα είναι οι τελευταίες συναντήσεις ή όχι θα διαφανεί στη διάρκεια της ημέρας. Στα κατεχόμενα δεν αποκλείουν οι επαφές να συνεχιστούν και μετά τη σημερινή ημέρα.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΚΥΠΕ

Χαστούκι στον Ερντογάν: Η ασφάλεια των ΗΠΑ και η Κυπριακή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: