Το φαινόμενο ΕΒΚΑΦ στα Βαρώσια δεν στέκει, ούτε μπορεί να στηριχθεί ιστορικά λέει ο Σογιέρ

File Photo: Αποκλειστική φωτογραφία εικονίζει άποψη του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τη θάλασσα ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Με έγγραφα που περιλαμβάνονται σε βιβλίο το οποίο έδωσε στην Γενί Ντουζέν, ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, υποδεικνύει ότι το βακούφικο στο οποίο το ΕΒΚΑΦ προβάλλει ότι ανήκει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων το ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασιά, αποζημιώθηκε και έκλεισε το 1935.

Στη συνέντευξή του ο Σογιέρ αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία των τ/κ βακούφικων με έγγραφα» του Μουσταφά Χασάν Αλτάν το οποίο είχε τυπωθεί από το ΕΒΚΑΦ το 1986.

  • Το βιβλίο βασίστηκε σε επίσημα έγγραφα που αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην Κύπρο», παρουσιάστηκε τότε από τον Ραούφ Ντενκτάς, την εισαγωγή έγραψε ο Ράιφ Ουσάλ, τότε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ και του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» και ο πρόλογος από τον Σουνέρ Τσουβαλτζίογλου, τότε γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ. Επιπλέον, το βιβλίο είχε δοθεί τότε στον Όσμαν Ορέκ.

Ο Σογιέρ σχολίασε στην εφημερίδα την διαφημιστική εκστρατεία που γίνεται το τελευταίο διάστημα στα κατεχόμενα, σε δρόμους, διαφημιστικές πινακίδες, ΜΜΕ ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και το συγκεκριμένο βακούφικο.

  • Χαρακτήρισε «χοντροειδέστατη» αυτή την διαφημιστική εκστρατεία λέγοντας ότι «το φαινόμενο ΕΒΚΑΦ στα Βαρώσια» δεν στέκει, ούτε μπορεί να στηριχθεί ιστορικά.

Κάλεσε δε τον διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, Μπεντέρ, που προβαίνει σε δηλώσεις ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, να δώσει στην δημοσιότητα τα έγγραφα που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο.

Στο μεταξύ, η «επίτροπος διοικήσεως», Εμινέ Ντιζνταρλί αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των Βαρωσίων και είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα περιουσιακά δικαιώματα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Ενημέρωση Ιωάννου για τις 100 πρώτες ημέρες του ΓεΣΥ: Ο σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: