Ρωσία: Έσβησαν οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία που έκαψαν έκταση ίση με το Βέλγιο

File photo: Μια από τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία. Photo Russian Emergency Situations Ministry




Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατασβέστηκαν όσες από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Σιβηρία παρέμεναν ενεργές μέχρι χθες. Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα η Σιβηρία δοκιμάστηκε από μεγάλες πυρκαγιές που κάλυψαν έκταση ίση με το μέγεθος του Βελγίου και προκάλεσαν ζημιές τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια.

Παρότι οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Μαϊου και Οκτωβρίου,  το μέγεθος και η ένταση των φετινών πυρκαγιών, καθώς και το μεγάλο διάστημα που έκαιγαν, θεωρούνται εξαιρετικά ασυνήθιστα φαινόμενα.

Η Σιβηρία και η Ρωσική Αρκτική είδαν σε αρκετές περιπτώσεις τις φλόγες να φθάνουν μεγάλες πόλεις της περιοχής. Η κριτική προς τις αρμόδιες αρχές ήταν έντονη καθώς τους αποδίδονταν ολιγωρία στην αντιμετώπιση, ενώ επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

“Δεν υπήρχαν δασικές πυρκαγιές στο ρωσικό έδαφος από τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου” ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Εναέριας Δασικής Προστασίας.

Η εποχή των πυρκαγιών δεν έχει τελειώσει σε όλη τη Ρωσία και το καθεστώς προστασίας από τις πυρκαγιές είναι σε εφαρμογή σε 31 περιοχές, αναφέρει η Υπηρεσία στο ημερήσιο δελτίο ενημέρωσης.

Η φωτιές στην Σιβηρία πιστεύεται ότι προκλήθηκαν τόσο από αστραπές όσο και από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η παράνομη υλοτομία θεωρείται κύρια αιτία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι αρχές  δήλωσαν τον Αύγουστο ότι ορισμένες πυρκαγιές στην περιοχή Ιρκούτσκ οφείλονται σε εμπρησμό με στόχο την παράνομη υλοτομική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από Moscow Times

Δεν παραδίδει τα “όπλα” ο Ερντογάν στην υπόθεση Κασόγκι:Να αποκαλυφθεί η αλήθεια για δολοφονία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: