Φωτογραφία αρχείου: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), υποδέχθηκε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (Δ), στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Μητσοτάκης, τα… γαλλικά του Σαμαρά και η προεδρία της Δημοκρατίας: Αυτή είναι η αλήθεια

Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τις εξελίξεις.

Ο λόγος είναι απλός: Το γεγονός ότι ο επίτροπος της Ελλάδας Μαργαρίτης Σχοινάς έγινε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ένα πακέτο που θα το ήθελε και ο ίδιος αλλά δεν του το πρόσφερε κανείς με αποτέλεσμα να αρνηθεί τη σκέτη θέση του επιτρόπου.

Πολλά γράφονται και πολλά λέγονται από το πρωί της Τρίτης που έγιναν γνωστές οι εξελίξεις.

Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αθυρόστομος και προφανώς μέσα στα νεύρα του είπε και μερικά στη… γαλλική.

Από το σημείο αυτό όμως έως του να έχει τάξει ότι θα ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν τον κάνει πρόεδρο της Δημοκρατίας η απόσταση είναι μεγάλη.

Πρώτον, μπορεί ο καθένας να θέλει, αλλά υπάρχει και το εφικτό. Όπως είναι οι συνθήκες θεωρείται έως και ανέφικτο το σενάριο του να προταθεί ο Αντώνης Σαμαράς για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Όχι γιατί προτιμάει τον Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί δεν τον προτιμάει. Αλλά γιατί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει ήδη γράψει το HellasJournal.com πάει πακέτο με την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον νέο εκλογικό νόμο.

Ότι κι αν λέγεται δημοσίως, ο σχετικός… διάλογος μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει και όχι μόνο δημοσίως μέσω δηλώσεων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά ως πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμη κι αν θέλει που προφανώς δεν θέλει λόγω των παλιών… αμαρτιών, έχει δη δύναμη να ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ότι θα του… ρίξει μερικές μπορεί να είναι αναμενόμενο. Αλλά για παραπάνω…

Και κάτι τελευταίο. Είναι αλήθεια, ότι στην Κομισιόν δεν χάρηκαν όταν βολιδοσκοπήθηκαν για το ενδεχόμενο να γίνει ο Αντώνης Σαμαράς επίτροπος και πολύ περισσότερο αντιπρόεδρος.

Αυτά. Και περιμένουμε…

HJ