Η αγωνίστρια μικρή, Ελίσκα:Γεννήθηκε 117 ημέρες μετά τον εγκεφαλικό θάνατο της μητέρας της

File Photo: Η διαδικασία θα αρχίζει και θα τελειώνει στο μαιευτήριο λέει ο Πιερρακάκης. Photo via Unsplash, @chrishcush
Η άκρως συγκινητική ιστορία μίας γυναίκας, η οποία είχε μεταφερθεί τον περασμένο Απρίλιο, με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Τσεχίας σε κρίσιμη κατάσταση μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, με μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης, όπως και του εμβρύου που κυοφορούσε για 15 εβδομάδες, έγινε γνωστή σήμερα Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου.

  • Παρ’ όλα αυτά και ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, αφού η μητέρα του ήταν εγκεφαλικά νεκρή, στις 15 Αυγούστου, στο νοσοκομείο του Μπρνο γεννήθηκε με καισαρική το υγιέστατο κοριτσάκι της, η Ελίσκα, βάρους 2,13 κιλών.

Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπρνο, οι 117 ημέρες που κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή το μωρό μέσα στη μήτρα πιστεύεται ότι συνιστά νέο ρεκόρ: πρόκειται για την πλέον μακροχρόνια τεχνητά υποστηριζόμενη εγκυμοσύνη ενώ η μητέρα είναι εγκεφαλικά νεκρή.

  • Η 27χρονη γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν ανακοινώθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή λίγο μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Αμέσως οι γιατροί ξεκίνησαν έναν αγώνα για να σώσουν το έμβρυο. Την έβαλαν σε μηχανική υποστήριξη και ένας φυσικοθεραπευτής κινούσε ανά διαστήματα τα πόδια της, μιμούμενος το βάδισμα, ώστε να βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη του μωρού. Οι νοσηλεύτριες μιλούσαν στο έμβρυο και η γιαγιά του τού διάβαζε παραμύθια, όπως είπε ο επικεφαλής αναισθησιολόγος Ρόμαν Γκαλ.

Μετά τη γέννηση του μωρού, παρουσία του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειας, το ιατρικό προσωπικό αποσύνδεσε τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή.

  • “Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική περίπτωση, όπου όλη η οικογένεια ήταν ενωμένη… χωρίς την υποστήριξη και το ενδιαφέρον τους, τα πράγματα δεν θα είχαν τελειώσει με αυτόν τον τρόπο”, είπε ο Πάβελ Βεντούρα, ο επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας και μαιευτικής του νοσοκομείου.

Η Ελίσκα παρέμεινε στο νοσοκομείο για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι που της έδωσαν εξιτήριο και ο πατέρας της την πήρε στο σπίτι για να γνωρίσει τον μεγαλύτερο αδελφό της. Πλέον μεγαλώνει με τη βοήθεια της θείας της που τη θηλάζει αφού πρόσφατα απέκτησε και η ίδια ένα μωρό.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία, πρόγραμμα της Κομισιόν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal