«Είμαι σίγουρος ότι στο εξής δεν θα κλείνουν σχολεία, αλλά θα ανοίγουν», είπε ο Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον αγιασμό στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο ημερήσιο Ελληνομερικανικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν κατά την άφιξή του ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού της Ελλάδος κ. Αντώνης Διαματάρης, ο ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, οι ιερείς της κοινότητος, ο Πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Δρίτσας και άλλα μέλη του του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Νίκος Ανδριώτης, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.

Μετά την τελετή ο Αρχιεπίσκοπος, με αφορμή δύο μεγάλους πίνακες που κοσμούν την αίθουσα του σχολείου, ένα του Παρθενώνα και ένα της Αγίας Σοφίας μίλησε με τρόπο απλό και παραστατικό στα παιδιά για την ταυτότητά τους που αποτελείται, όπως είπε, από δύο πυλώνες τον Ελληνισμό που εκπροσωπεί και συμβολίζει ο Παρθενώνας και την Ορθοδοξία που συμβολίζει η Αγία Σοφία και τόνισε ότι «η Αγία Σοφία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη εκεί που είναι και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Μητέρα μας Εκκλησία και αποτελεί τη δεύτερη ταυτότητά μας. Είμαστε Έλληνες και Ορθόδοξοι και η ταυτότητά μας είναι είναι η Αγία Σοφία και ο Παρθενώνας… και την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη τις έχουμε στη καρδιά μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε, επίσης, τα παιδιά να θυμούνται το πορτραίτο του ευεργέτη του σχολείου τους, Πέτρου Πατρίδη, που βρίσκεται σε κεντρική θέση της αιθούσης, το οποίο εκπροσωπεί και συμβολίζει την πορεία του Ελληνισμού στην Αμερική και τη συμβολή πολλών πρωτεργατών και ευεργετών στο κτίσιμο των ναών και των σχολείων μας. «Είμαστε όμως, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, εδώ στην Αμερική. Άνθρωποι όπως ο Πέτρος Πατρίδης έκτισαν σχολεία και ναούς κι εμείς ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Είμαστε Αμερικανοί πολίτες, πολίτες της μεγάλης και ελεύθερης αυτής χώρας. Σ’ αυτό το σχολείο, μ’ αυτούς τους καλούς δασκάλους και δασκάλες που σας μαθαίνουν την ταυτότητά σας, χτίζουν το μέλλον σας. Το μέλλον σας είναι λαμπρό γιατί έχετε δύο δυνατά εφόδια μέσα στην καρδιά σας, τον Παρθενώνα και την Αγία Σοφία. Με αυτά τα γερά εφόδια μέσα σας δεν θα μπορέσει κανένας να σταθεί εμπόδιο στη ζωή σας».

Μετά το τέλος του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος κληθείς να εκφράσει τα συναισθήματά του για την επίσκεψή του στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σε εκπροσώπους του Τύπου:

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος:

«Σήμερα είμαι ένας ευτυχής Αρχιεπίσκοπος. Άλλη μια λαμπρή ημέρα διακονίας μου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αυτήν την ημέρα την έχει λαμπρύνει η παρουσία αυτών των παιδιών, τα χαμόγελά τους, η ζωντάνια τους, ο θόρυβος που κάνουν. Ζωντανεύουν όλο τον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και και δίνουν ελπίδα και στην Αρχιεπισκοπή μας ότι ο πολιτισμός μας ο ελληνικός, η γλώσσα μας αλλά και η πίστη μας η ορθόδοξη είναι ζωντανά. Όλα αυτά ενσωματώνονται στις καρδιές αυτών των παιδιών, τα οποία έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις δύο αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στις επόμενες γενιές και να φωτίσουν το μέλλον και της Ομογένειας και του Ελληνισμού εδώ στην Αμερική. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος διότι είναι ένα επιτυχημένο σχολείο. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η πρώτη μέρα ξεκινάει με την παρουσία και του Αρχιεπισκόπου αλλά και του Έλληνα Υπουργού κ. Διαματάρη, ο οποίος είναι σάρξ εκ της σαρκός μας, από εδώ, από την Αμερική. Αυτό μας δίνει μια ξεχωριστή προοπτική για το μέλλον, μας δείχνει τη σημασία που αποδίδει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση στον απόδημο Ελληνισμό. Είναι μια ένδειξη ότι όλα θα πάνε καλά, θα συνεργαστούμε καρποφόρα, δυναμικά και ελπιδοφόρα».

Σε ερώτηση για την προτεραιότητα που θέτει στην Ελληνική εκπαίδευση στις ΗΠΑ ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μου. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες τις οποίες περνάει η Ελληνική Παιδεία στην Αμερική. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία ανανέωσης του δυναμικού της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά την διεύθυνση της Ελληνικής Παιδείας. Οσονούπω ολοκληρώνεται η διαδικασία και πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο διευθυντή Ελληνικής Παιδείας, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα ελληνικά σχολεία ξανά εκεί που πρέπει: να είναι στο επίπεδο που όλοι μας αναμένουμε και επιθυμούμε. Είμαι σίγουρος ότι στο εξής δεν θα κλείνουν σχολεία, αλλά θα ανοίγουν.

»Η αγωνία των γονέων είναι δικαιολογημένη και είναι και δική μου αγωνία, είναι κοινή αγωνία όλων όσων ασχολούμαστε με τα ομογενειακά πράγματα εδώ στην Αμερική. Εφ’ όσον υπάρχει ομοφωνία και εφ΄όσον υπάρχει αγαστή συνεργασία είναι γνωστό ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Πράγματα, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται αδύνατα ή εξωπραγματικά, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σαν παράδειγμα θέλω να σας φέρω την μεγάλη επιτυχία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, που άνοιξε σχολεία στην Ίμβρο, στην Τουρκία, όπου δεν υπήρχε ούτε ένα παιδί, Αφήστε σχολείο, δεν υπήρχαν ούτε παιδιά. Κι όμως, με την επιμονή του, με την υπομονή του, και με τη σταθερή του βούληση κατάφερε και παιδιά να φέρει και σήμερα έχουμε όχι απλά ένα σχολείο: έχουμε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Πού; Στην Ίμβρο. Πόσο μάλλον εδώ στην Αμερική, που και παιδιά έχουμε και δυνατότητες έχουμε αλλά έχουμε και βούληση και ενότητα και συνεργασία. Επομένως, πιστεύουμε ότι ο Θεός θα ευλογήσει την προσπάθειά μας και θα μας δώσει το ίδιο θαύμα που έδωσε και στον Πατριάρχη μας».

Σναντήσεις Ελπιδοφόρου με Θεοδωρικάκο, Μενδώνη και Διαματάρη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: