Δικαιώθηκε αγωγή 46 συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΙΚΑ: Ανίσχυρες μνημονιακές διατάξεις

File Photo: Από πορεία συνταξιούχων. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Σημαντική δικαστική νίκη για το κίνημα των συνταξιούχων είναι η υπ’ αριθμόν 5600/2019 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία -που έχουν πλέον συγχωνευθεί στον σημερινό ΕΦΚΑ- να επιστρέψουν παρακρατηθέντα ποσά σε 46 άτομα που άσκησαν αγωγή το 2014.

Αυτό υποστηρίζουν οι ενάγοντες, που δικαιώθηκαν ύστερα από 6 χρόνια, συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του πρώην ΙΚΑ και μέλη του σωματείου «Κίνημα Συνταξιούχων».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι σχετικές διατάξεις των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012, που επέβαλαν αναδρομικά περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων από 12% ώς 20% και κατάργηση των δώρων και επιδομάτων, είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι επειδή οι διατάξεις αυτές «ψηφίσθηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσης και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιασθεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της (…) ο νομοθέτης δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών».

Αντιθέτως, «όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, τις απορρέουσες, μεταξύ άλλων, από τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

Στο ίδιο πνεύμα με σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων και αποφάσισε ότι οι συνταξιούχοι «δικαιούνται αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν».

«Πρόκειται για μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας για όλους τους συνταξιούχους, καθώς αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις με τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος των συνταξιούχων, Ευάγγελος Σαλαμάρας.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αφορά ομαδική αγωγή (46 συνταξιούχων), υποχρεώνοντας έτσι για πρώτη φορά τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά σε μαζική κλίμακα», συμπληρώνει. Μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις έχουν μόνο αγωγές μεμονωμένων ατόμων, ενώ εκκρεμούν επιπλέον δεκάδες μαζικές αγωγές, που αφορούν πολλές εκατοντάδες συνταξιούχους.

Πρόκειται για «απόφαση-κόλαφο, όχι μόνο στις μνημονιακές κυβερνήσεις που λήστεψαν τις συντάξεις μας, αλλά και προς τη μυωπική πολιτική συνταξιουχικών σωματείων που άφησαν τους συνταξιούχους στο έλεος των αυθαίρετων μνημονιακών περικοπών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Μπρόφας, ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Κίνημα Συνταξιούχων».

Χρέος τιμής

Ο ίδιος επισημαίνει ως αδικία το γεγονός ότι ενώ τα αναδρομικά έχουν ήδη δοθεί σε δικαστικούς, ενστόλους, πανεπιστημιακούς κ.λπ., «όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι έχουν αποκλειστεί από αυτά εκτός από 1.920 άτομα που είχαμε προνοήσει και προσφύγαμε πριν από τον Ιούνη του ’15».

Προσθέτει ότι «αποτελεί χρέος τιμής για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να δρομολογήσει αποφάσεις που θα επιβάλουν στην εκτελεστική εξουσία να επιστρέψει τα αναδρομικά από το 2012 και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους».

Οι συνταξιούχοι, αν και δικαιώθηκαν, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, «με διάφορα δικονομικά προσχήματα», όπως σχολιάζει ο κ. Μπρόφας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, εκκρεμεί δικάσιμος τον Οκτώβριο του 2015, για να επιδικαστούν τα ακριβή ποσά. Επιπλέον ο ΕΦΚΑ ενδέχεται να ασκήσει έφεση «για να ροκανίσει τον χρόνο».

«Απαιτούμε ίση μεταχείριση, ισοπολιτεία και ισονομία για όλους τους συνταξιούχους. Καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει τα ποσά των καταληστευμένων συντάξεών μας, που η ίδια παρακράτησε. Καλούμε τα σωματεία να σταματήσουν τη στρουθοκαμηλική πολιτική τους και να πουν την αλήθεια στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά.

Για το παιχνίδι που γίνεται γύρω απ’ αυτά, με τη συνενοχή και τη διαπλοκή κυβερνήσεων-μιντιαρχών και “καναλάτων εργατολόγων” σε βάρος των συνταξιούχων.

Να παραδεχθούν τις ευθύνες τους, που απέτρεπαν τότε τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές, και να επιβάλουμε όλα μαζί τα σωματεία, όχι μόνο την επιστροφή των αναδρομικών μας από την 1η/1/2012, αλλά και την επαναφορά των συντάξεών μας στα προ των μνημονίων επίπεδα», καταλήγει ο εκπρόσωπος του «Κινήματος Συνταξιούχων».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Τρέλανε τον βενζινοπώλη στο Αγρίνιο: Πλήρωσε 40 ευρώ με 800 κέρματα των 5 λεπτών (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: