Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ομιλεί στο συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο “Ο τελευταίος λόγος”, Άγκυρα, Τουρκία, Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019. Photo via Twitter, @fuatoktay
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Άγκυρα της Τουρκίας συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο “Ο τελευταίος λόγος”, όπου “παρελαύνουν” τα μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν για να καταθέσουν την… άποψή τους σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η Τουρκία σε μία σειρά θεμάτων όπως το ίδιο το Κυπριακό, οι παράνομες δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο, το ψευδοκράτος και το φυσικό αέριο.

  • Την απειλή της διχοτόμησης έριξε στο τραπέζι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δήλωσε ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα, τότε μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τον τίτλο “Ο τελευταίος λόγος”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα σε μια νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία, θα υπάρξει πρόοδος και θα αποφασιστεί σε ποια βάση θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.

  • “Εάν δεν γίνει αποδεκτή, σε αυτή την περίπτωση με μια αντίληψη στη βάση των πραγματικοτήτων, μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας αντί της πολιτικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη”, ανέφερε.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι “αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται ως βελούδινο διαζύγιο από τον φίλο μου τον παράνομο ψευδο-‘πρωθυπουργό’ Ερσίν Τατάρ”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι “τα στοιχεία πολιτικής ισότητας που θα αποτελέσουν τη βάση του νέου συνεταιρισμού είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ στις αποφάσεις και την διοίκηση καθώς και ο όρος για τουλάχιστον μια θετική ψήφο των Τ/Κ στις αποφάσεις”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι σε σχέση με την κοινή ασφάλεια Τουρκίας και ψευδοκράτους, κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αποτελεί κόκκινη γραμμή και η διατήρηση των συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας”. “Επιπλέον δεν θα επιτρέψουμε την άρση της μονομερούς επέμβασης που υπάρχει στις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας”, ανέφερε.

Άνοιγμα των Βαρωσίων για εγκατάσταση

Υπό το φως “ιστορικών εγγράφων”, θα ανοίξει για εγκατάσταση η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, δήλωσε επίσης ο κ. Οκτάι υποστηρίζοντας ότι με την καταγραφή που έγινε από το ψευδοκράτος προκύπτει ότι περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας μεταβιβάστηκαν παράνομα οι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) σε πρόσωπα. Υποστήριξε ότι στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών.

  • Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ιστορικό και νομικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την αντίληψη πρέπει να προσεγγιστεί και το θέμα των Βαρωσίων. Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι ως αποτέλεσμα της καταγραφής που έγινε από το ψευδοκράτος με τη στήριξη και της Τουρκίας, διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους τα οικόπεδα είναι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων, κάτι που ήδη το γνώριζαν άλλωστε, όπως είπε.

“Αυτά τα οικόπεδα των ευαγών ιδρυμάτων είχαν μεταβιβαστεί παράνομα περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας σε άτομα. Στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών”, υποστήριξε. Ο Φουάτ Οκτάι πρόσθεσε ότι “η κλειστή πόλη των Βαρωσίων υπό το φως ιστορικών εγγράφων θα ανοίξει για χρήση διασφαλίζοντας την επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο”.

  • Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε “θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις μονομερείς προσπάθειες της Ε/κ πλευράς η οποία νομίζει πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πηγών της υφαλοκρηπίδας του νησιού”, προσθέτοντας ότι “στο πλαίσιο της επιχείρησής “Μεσόγειος”, είμαστε στην ανατολική Μεσόγειο με την ατσάλινη θέλησή μας”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι “κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι ταιριάζει στους συνιδιοκτήτες του νησιού Τ/Κ το καθεστώς της μειονότητας. Ούτε θα το επιτρέψουμε αυτό, ούτε και ο ‘τ/κ λαός’ θα το επιτρέψει αυτό”, ανέφερε.

Μονομερείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Σημαντικό για την τουρκική πλευρά δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης για το Κυπριακό αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και εγγυήσεις για την ασφάλεια, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

  • Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι απαντούν “στις μονομερείς ενέργειες των Ε/Κ” και ανέφερε ότι δίνουν σημασία στην ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου από οικονομικής άποψης, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο όραμα για ενίσχυση του τουρισμού των κατεχομένων.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε: “Δίνουμε απάντηση με αποτελεσματικά βήματα στις μονομερείς δραστηριότητες της ε/κ πλευράς που επιμένει να συνεχίζει αποκλείοντας τους Τ/Κ. Εμείς θα συνεχίσουμε την στάση μας υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο”.

  • Για το Κυπριακό, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η συνέχιση του στάτους κβο στο νησί δεν βοηθά την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή, στηρίζει τη “βιώσιμη λύση και την δίκαιη πολιτική ισότητα”. “Για μας το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τ/Κ και την αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς αποφάσεων, καθώς και ρυθμίσεις που να θέτουν υπό εγγύηση την ευημερία και την ασφάλεια”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως “η Τουρκία δεν άφησε ποτέ τους Τ/Κ μόνους τους και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαίων και συμφερόντων τους. Και από δω και μπρος αν χρειαστεί δεν θα αποφύγει καμιά θυσία”, ανέφερε.

Δεν θα επιτραπούν γεωτρήσεις δήλωσε ο υπουργός Δικαισύνης

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων των Ε/Κ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ.

  • Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα στο τέλος του συνεδρίου, ενώ είπε πως δεν βλέπουν “την σταθερότητα και ευημερία του ψευδοκράτους διαφορετικά από την σταθερότητα και ευημερία της Τουρκίας”. Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου στο Κυπριακό και πάντοτε επέδειξε εποικοδομητική πρόθεση. Υποστήριξε ότι πλευρά που έφευγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν η Ε/κ και πως αυτό φάνηκε και στην ιστορία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως “δεν θα επιτραπούν οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων των Ε/Κ”, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ. “Για μας η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση”, ανέφερε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Απροκάλυπτες απειλές Ερντογάν σε Κύπρο για υδρογονάνθρακες: Είναι και δικοί μας και θα τους πάρουμε

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required