File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία θέλησε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να δείξει έτοιμη στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων.

Κινήθηκε μεθοδικά και πολλές φορές εντυπωσίασε τους πολίτες με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά της.

Κι όμως σε ένα θέμα που θεωρητικά είναι το ευκολότερο απ’ όλα, με την έννοια ότι όχι μόνο δεν έρχεται ξαφνικά στην επικαιρότητα αλλά κυρίως με βάση το ότι το προαναγγέλλεις εδώ και μήνες, η κυβέρνηση φαίνεται να… πελαγώνει.

Η υπόθεση Novartis ήρθε στη Βουλή. Την ώρα που όλοι περίμεναν και με τον τρόπο που όλοι υπολόγιζαν. Οι μηνυτήριες αναφορές και οι καταθέσεις των κυρίων Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και οι αναφορές τους στα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου καθιστούσαν μονόδρομο την αποστολή του φακέλου στη Βουλή.

  • Από εδώ και πέρα λοιπόν ξεκινά το πρόβλημα. Ενώ όλοι περίμεναν να υπάρχει αποφασισμένη και συντεταγμένη στάση από την κυβερνητική πλευρά διαφαίνεται αμφιταλάντευση και αναποφασιστικότητα για τις επόμενες κινήσεις.

Αρχικά από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρεόταν ότι θα ζητηθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και για τους δύο. Μετά δηλώθηκε ότι θα συγκροτηθεί προανακριτική μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Εκ των υστέρων διακινείται η πληροφορία ότι μπορεί μεν να συγκροτηθεί η προανακριτική αλλά μετά τις πρώτες συνεδριάσεις να διαπιστώσει ότι είναι αναρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και να την αναπέμψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη. Όπως δηλαδή έγινε με την αρχική υπόθεση Novartis για τους 10 πολιτικούς (πρωθυπουργούς και υπουργούς), αυτή δηλαδή που κυβέρνηση και Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζουν σκευωρία και αυτήν για την οποία «κατηγορούνται» σήμερα οι κύριοι Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος.

  • Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι στενοί του συνεργάτες αφού τον «έπεισαν» ότι δεν παραπέμπεις έναν πρώην πρωθυπουργό στο ειδικό δικαστήριο καθώς υπάρχει προηγούμενο ηρωοποίησης τώρα επιχειρηματολογούν προς την κατεύθυνση να αφεθεί η τακτική δικαιοσύνη να βγάλει «το φίδι από την τρύπα».

Να υποστηριχθεί δηλαδή ότι οι παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου έγιναν επ’ ευκαιρία του γεγονότος ότι ήταν υπουργός και όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του κάτι που σημαίνει υποχρεωτική ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σύσταση επιτροπής και στη συνέχεια έκδοση πορίσματος απαλλακτικού ή παραπεμπτικού στο ειδικό δικαστήριο.

Χαρακτηριστική μάλιστα του… διαλόγου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. Είπε χαρακτηριστικά: «Κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα τελέστηκαν, είπε, κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου. Αν τελέστηκαν παράπλευρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στην Δικαιοσύνη».

Φυσικά, για τις τελικές του αποφάσεις ο κ. Μητσοτάκης έχει να σταθμίσει τα εξής:

  • Τις πιθανές αντιδράσεις δύο πρώην πρωθυπουργών που είναι βουλευτές της ΝΔ. Του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμμένου. Όπως όλοι καταλαβαίνουν, ειδικά του πρώτου.
  • Τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής που η κυβέρνηση χρειάζεται για να περάσει κρίσιμες διατάξεις στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος και την εκλογή συναινετικού προέδρου της Δημοκρατίας, αν τελικά δεν αποφασίσει να προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο.
  • Τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη κινείται επικοινωνιακά και κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική δειλία «εκβιάζοντας» την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή και του κ. Τσίπρα με στόχο win win και στα δύο ενδεχόμενα.

Προφανώς σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, ενώ ταυτόχρονα η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κληθούν να καταθέσουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: