Το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε, μέσω της Hellas Journal, το θέμα των F-35: Δεν αλλάζουμε θέση…

File Photo: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στην έδρα του ΝΑΤΟ. EPA, VIRGINIA MAYO / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε χθες ότι από την στιγμή κατά την οποία η Τουρκία έχει προχωρήσει με την αγορά και την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 δεν μπορεί να έχει στην κατοχή της και τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35.

Η θέση από την αρχή, που παραμένει και σήμερα, και την οποία δημοσιοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ είναι η ίδια: «Είτε τους S-400, είτε τα F-35, όχι και τα δυο (συστήματα) μαζί».

  • Η δήλωση είναι απάντηση σε ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι εταίρος στο πρόγραμμα κατασκευής και όχι απλά μία χώρα που τα αγοράζει.

Όπως είναι γνωστό, η αμερικανική κυβέρνηση έδιωξε τους Τούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν στα πρώτα τέσσερα F-35 που είχε παραλάβει από τους Αμερικανούς η Άγκυρα, και τα οποία βρίσκονται πια «δεσμευμένα» σε αεροπορικές βάσεις στην Αριζόνα και τη Φλόριντα.

Θυμίζουμε ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο ανακοίνωσαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 λόγω της αγοράς των S-400, μία ενέργεια που εμπίπτει στο νόμο CAATSA που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής.

  • Μιλώντας σε ειδική συνέντευξη Τύπου μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών, Έλεν Λόρντ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα τερματιστεί στα τέλη του Μαρτίου 2020.

Όπως είχε γράψει η ιστοσελίδα μας, μετά τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η εταιρεία παραγωγής των F-35 Lockheed Martin, υποβάθμισε τη σημασία της απομάκρυνσης της Τουρκίας. Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι υπάρχουν άλλες χώρες για να αγοράσουν τα αεροσκάφη που θα παραλάμβανε η Τουρκία. Ήδη έδειξαν ενδιαφέρον η Πολωνία και η Ολλανδία, όπως και το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας μας και του καναλιού OPEN, για το πως χαρακτηρίζει την παραλαβή των S-400 από τους Τούρκους τόνισε:

  • «Εκτιμούμε τη στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Τουρκία. Οι στρατιωτικές σχέσεις μας εξακολουθούν να είναι ισχυρές, αλλά η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όπως έχουμε πει με συνέπεια, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τόσο τους S-400 όσο και τα F-35».

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μαρκ Έσπερ και Χουλουσί Ακάρ, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της, χαρακτηρίζοντας την ιδιωτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι Αμερικανοί διά του κ. Έσπερ ζήτησαν μετά την παραλαβή των S-400 την αδρανοποίησή τους, υποχωρώντας από την αρχική τους θέση για ακύρωση της αγοράς, υπό τον όρο ότι θα αγοράσουν τους αμερικανικούς «Πάτριοτ». Η συζήτηση δεν συμπεριέλαβε τα F-35, τα οποία θα διοχετευθούν σε άλλες φιλικές χώρες, που δεν δημιουργούν προβλήματα στην Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Για τους αξιωματούχους του Πενταγώνου τα F-35 είναι μία τελειωμένη ιστορία. Όμως, αν ο πρόεδρος της Τουρκίας συναινέσει στην απομάκρυνση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από το τουρκικό έδαφος, η υπόθεση των F-35 θα επανέλθει στο τραπέζι και το πιθανότερο είναι ότι θα πουληθούν στην Τουρκία.

Επειδή τα πράγματα έχουν περιπλεχθεί διευκρινίζονται τα εξής:

  • Εάν η Τουρκία δεν ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα, οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να το αντικαταστήσουν με τους Patriot. Όμως δεν θα δοθεί στους Τούρκους η απόρρητη αμερικανική τεχνολογία.
  • Εάν η Άγκυρα δεχθεί έστω και τώρα να ακυρωθεί η αγορά και οι S-400 να σταλούν σε άλλη χώρα ή να επιστραφούν στηΡωσία, οι Αμερικανοί εκτός των Patriot θα ξεκινήσουν νέες συζητήσεις για την πώληση και των F-35. Επίσης θα προσφέρουν στην Τουρκία και μία εμπορική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων.
  • Εάν προχωρήσει η Τουρκία και λειτουργήσει τους S-400, οι κυρώσεις είναι αναπόφευκτες.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ επιμένει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλλά στο Κογκρέσο οι βουλευτές και οι γερουσιαστές είναι ανυποχώρητοι και απαιτούν την τιμωρία της ισλαμικής χώρας. Με την επιστροφή από τις διακοπές τον Σεπτέμβριο αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Αμερικανών νομοθετών.

Η απάντηση στα αγγλικά

«We value the strategic partnership with Turkey, our military-to-military relationship remains strong but our position has not changed. As we have consistently said, Turkey cannot have both the S-400 and the F-35.

I can confirm there was a call between the two leaders but the conversation was private and we will not be providing a readout».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τραμπ έχει μετατραπεί σε πιόνι στο στρατηγικό παιγνίδι του ψυχρού Πούτιν και του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: