Συνταγή «όλα στο τραπέζι» Η Άγκυρα αξιώνει συζήτηση των μορφών λύσης και το ενεργειακό

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκική Προεδρία




Του KΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια παλιά συνταγή επιδιώκει να επαναφέρει και να επιβάλει η κατοχική Τουρκία, στην περίπτωση που επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Άγκυρα επιδιώκει τη διαμόρφωση ατζέντας, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα μοντέλα λύσης, με απώτερο στόχο τη συνομοσπονδία. Ένα μοντέλο με το οποίο θα ελέγχει ολόκληρο το νησί.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα είχε δώσει εντολές στον Ακιντζί να εγείρει το θέμα τού «όλα στο τραπέζι» κατά την άτυπη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου. Η βολιδοσκόπηση έγινε, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την ιδέα αυτή. Εξ ου και προέβη και σε δήλωση, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «συμφωνημένη λύση».

Ταυτόχρονα και σε σχέση με τα ενεργειακά επιδίωξη είναι περιληφθούν στην ατζέντα, πλην όμως είναι προφανές πως πρώτος στόχος είναι το θέμα να ξεκαθαρίσει από τώρα. Δηλαδή, να συμφωνηθεί συνδιαχείριση πριν τη λύση του Κυπριακού.

Παρά τις κινήσεις αυτές, είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν έχει ως προτεραιότητα την επανέναρξη των συνομιλιών. Η προσοχή είναι στραμμένη στην τακτική επιβολής τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά.

  • Οι δυο γεωτρήσεις, από «Πορθητή», δυτικά της Πάφου και «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, θα συνεχιστούν μέχρι τέλους, παρά τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Άγκυρα προετοιμάζει το επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη εργασιών και νοτίως του νησιού, σε θαλασσοτεμάχια που καλύπτουν, με βάση τον τουρκικό χάρτη, το F και G. Δηλαδή, να καλύψουν όλη τη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σε αδειοδοτημένα και μη θαλασσοτεμάχια.
  • Στο πλαίσιο της τακτικής του εκφοβισμού και των πιέσεων εντάσσονται και οι κινήσεις προέλασης στη νεκρή ζώνη.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η ειδική απεσταλμένη στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία για επαφές. Η αποστολή της θα έχει περισσότερο προπαρασκευαστικό χαρακτήρα.  Το «κυρίως πιάτο» θα σερβιριστεί στη συνάντηση που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Από πότε το ψευδοκράτος αδειοδοτεί Τουρκία για εξορύξεις στην ΑΟΖ; Νέες προκλητικές δηλώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: