Πιλότος – ρομπότ έκανε την πρώτη του πτήση και ετοιμάζεται για επικίνδυνες αποστολές…

Ο πιλότος – ρομπότ πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 9 Αυγούστου. photo via Facebook




Ένας πιλότος – ρομπότ έμαθε να πετάει. Πέρασε τα τεστ για άδεια πιλότου και πιλοτάρισε το πρώτο του αεροπλάνο. Όμως, είχε και το πρώτο του ατύχημα…Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό αυτόματο πιλότο, το ROBOpilot Unmanned Aircraft Conversion System, κυριολεκτικά αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο, πατάει με τα πόδια του πετάλια και χειρίζεται το πηδάλιο χρησιμοποιώντας ρομποτικά χέρια. Διαβάζει τις οθόνες και τους μετρητές με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού συστήματος όρασης.

Το ρομπότ μπορεί να πραγματοποιήσει απογείωση αεροσκάφους, να ακολουθήσει σχέδια πτήσεις και να προσγειώσει το σκάφος χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Robopilot αντικαθιστά απολύτως τον πιλότο. Πραγματικά η θέση του πιλότου αφαιρείται και αντικαθίσταται με το ρομπότ.

Ο ROBOpilot έχει περάσει τις εξετάσεις της αμερικανικής Federal Aviation Administration’s Practical για πιλοτάρισμα ελαφρών αεροσκαφών και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 9 Αυγούστου στη Γιούτα. Μερικές εβδομάδες αργότερα είχε και το πρώτο του ατύχημα: το ρομπότ έπαθε βλάβη, αν και δεν είναι γνωστό το μέγεθος της ζημιάς.

Το σύστημα του ROBOpilot αναπτύχθηκε από την αμερικανική  DZYNE Technologies σαν ένας εύκολος τρόπος ώστε να επιτευχθεί η αυτονομία οποιουδήποτε αεροσκάφους. Προς το παρόν, η μετατροπή ενός αεροσκάφους σε  drone είναι χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία.

Μια πρόσφατη μετατροπή ενός αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 σε drone κόστιζε ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο ROBOpilot αντίθετα, μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε αεροσκάφος και το ίδιο εύκολα να απομακρυνθεί στη συνέχεια, εφόσον είναι επιθυμητή η επιστροφή του αεροσκάφους στον χειρισμό του από άνθρωπο.

Ο ROBOpilot πιλοτάρει ένα Cessna 206, στις 9 Αυγούστου. Photo via Facebook.

Προγενέστεροι ρομποτικοί πιλότοι ήταν ο  Pibot που κατασκευάστηκε στην Νότια Κορέα, και ο ALIAS από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.  Ωστόσο, κανένας από τους δυο δεν κυβέρνησε μόνος του κανονικού μεγέθους αεροσκάφος όπως ο ROBOpilot.

“Δείχνει να είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της ρομποτικής”, λέει η Λουίζ Ντένις στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. “Σε αντίθεση με τον αυτόματο πιλότο που έχει πρόσβαση στους ελέγχους και τους αισθητήρες, το ρομπότ βρίσκεται στη θέση του κυβερνήτη και πρέπει να ασκήσει φυσικό έργο για να δουλέψει τους ελέγχους και να διαβάσει τις οθόνες”.

Οι κατασκευαστές του ROBOpilot ευελπιστούν να αποδειχθεί χρήσιμος για συγκεκριμένα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων cargo, ή των πτήσεων με “είσοδο σε επικίνδυνα περιβάλλοντα”. Επίσης, σε αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Με πληροφορίες από New Scientist

Η Apple αποκεντρώνει τις επισκευές iPhone: Θα πωλεί ανταλλακτικά σε ανεξάρτητα καταστήματα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: