Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

File photo: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την  διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί περισσότερο για να προστατεύσει την Αμαζονία. Μιλώντας από το Μπιαρίτς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομάδας των Επτα (G7) για το Παγκόσμιο Κλίμα και τις πυρκαγιές στην Αμαζονία, ο Γκουτέρες τόνισε:

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή έκκληση» και «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους για να βοηθήσουμε τις χώρες της Αμαζονίας», Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μια ισχυρή συλλογική βούληση για να διαφυλαχθεί αυτή η παγκόσμια κληρονομιά, που είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού».

Η G7 υποσχέθηκε σήμερα επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να σταλούν πυροσβεστικά αεροπλάνα και να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ περιέλαβε και μια πτυχή μεσοπρόθεσμης αρωγής για την αναδάσωση.

Ο Γκουτέρες ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος για τις πυρκαγιές της Αμαζονίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε τέλος «μια πιο ισχυρή και φιλόδοξη δέσμευση» των πλούσιων χωρών για την καταπολέμηση «της κλιματικής κρίσης» καθώς «τα έτη 2015-19 θα είναι πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Bοήθεια 20 εκ. δολαρίων και πυροσβεστικά Canadair στον Αμαζόνιο στέλνει η G7

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: