Μαζικές αφίξεις: Η Τουρκία στέλνει ασύστολα σκάφη με μετανάστες-πρόσφυγες στην Ελλάδα

File Photo: Πρόσφυγες που έφθασαν με βάρκες στη Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας




Πάνω από δώδεκα μεταναστευτικά σκάφη προσγειώθηκαν στην ελληνική Λέσβο μέσα σε λίγα λεπτά το ένα μετά το άλλο την Πέμπτη στην πρώτη μαζική άφιξη από τη γειτονική Τουρκία σε τρία χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι, προτρέποντας την Ελλάδα να καλέσει τον πρέσβη της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Δεκαέξι σκάφη που μετέφεραν περίπου 650 άτομα έφτασαν στην Λέσβο χθες Πέμπτη, 13 από αυτά σε λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία και την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, UNHCR.

«Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους ταυτόχρονες αφίξεις σε αυτόν τον αριθμό από το 2016 “, δήλωσε ο Boris Cheshirkov, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή την Παρασκευή να “εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκεια της Ελλάδας” για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο πρεσβευτής είπε ότι η Τουρκία «έχει δεσμευτεί» σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι η πολιτική της δεν έχει αλλάξει, ανέφεραν οι πηγές.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση. Όπως έγινε, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που χθες έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!

Πάνω από 500 μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο με 13 φουσκωτές λέμβους

Μέρες της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015 έζησε η Λέσβος, περίπου στις 5 το απόγευμα, όταν 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, από την απέναντι μικρασιατική τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ.

Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μη μπορώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία συγκέντρωσης τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια, προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από χθες επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Χωρίς τους χθεσινούς αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χθες στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4,500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

– Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου

– Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών

– Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας

– Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ

– Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.

Τον Τούρκο πρέσβη κάλεσε ο Δένδιας για τις μεταναστευτικές ροές: Να τηρείτε τις συμφωνίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: