Ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου να τεθεί ως κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες, λέει ο Φουρλάς

Ο ευρωβουλευτής-δημοσιογράφος Λουκάς Φουρλάς. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Είναι φίλος, πρώην συνάδελφος πια, και σήμερα είχαμε την πρώτη μας κουβέντα ως επίσημα εξελεγμένο πολιτικό πρόσωπο. Ο πρώτος κατά προτίμηση, Κύπριος ευρωβουλευτής, με 43.156 ψήφους. Και ναι, μιλάμε για τον Λουκά Φουρλά, που κατάφερε να συγκινήσει όλο το ευρωκοινοβούλιο, τη μέρα που η Φιλανδία, αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

  • «Μιλήσατε για ισχυρή Ευρώπη, για Ευρώπη της ασφάλειας, για ανθρώπινα δικαιώματα. Προέρχομαι από τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, που είναι κατεχόμενη εδώ και 45 χρόνια, η οποία δέχεται αυτή τη στιγμή, δεύτερη εισβολή και μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και μιλάμε για την Τουρκία, η οποία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό θέλω να το έχετε πάντα κατά νου…»

«Είναι τεράστια, η ευθύνη στις πλάτες μου από την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, στις ευρωεκλογές. Το να μη βγω, να αντιπαρατεθώ σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ ήταν συνειδητή επιλογή , από τη στιγμή που τέθηκα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και τα θέματα της Ευρώπης απουσίαζαν παντελώς από τις συζητήσεις. Τα πάνελ στις Ευρωεκλογές, δεν ήταν καν για το κυπριακό, ήταν για το φονικό ( serial killer), για τη λίμνη Μεμί, για το αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Ιωνάς Νικολάου και περί ευθυνών. Αυτά όλα, είχανκουράσει τον κόσμο. Δεν είχαν να προσφέρουν το οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο, τη γνώμη μου την εξέφρασα, το να βγαίνω και να αντιπαρατίθεμαι στα κανάλια, για θέματα τα οποία δεν είχαν να κάνουν σε κανένα επίπεδο με τις Ευρωεκλογές, νομίζω ότι ήταν αχρείαστο. Θα σου πω πάντως πως και σε εκπομπές πήγα και σε πάνελ και σε πολιτικές συζητήσεις παρευρέθηκα, όταν κλήθηκα να συζητήσω για το λόγο τον οποίο ήμουν υποψήφιος, για τις ευρωεκλογές και τι σκεφτόμουν να πράξω, αν και εφόσον εκλεγώ», δηλώνει ο ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς.

Και συνεχίζει:

«Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, δείχνει ότι ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού με τίμησε σε συγκινητικό βαθμό , αποδεικνύεται επίσης ότι άνθρωποι όλων των πολιτικών χρωμάτων και στρωμάτων, πίστεψαν ότι θα μπορούσα να δώσω ένα διαφορετικό χρώμα, με την υποψηφιότητα μου στην ευρωβουλή, τιμώντας με, με τη ψήφο τους. Αυτό δεν το ξεχνώ, στη ζωή μου, έμαθα να λειτουργώ πάντα συνενωτικά και πάντα να βάζω το εμείς, πάνω από το εγώ, αυτό ήταν μια αρχήμου κι αυτό θα συνεχίσω να πράττω. Δεν ξεχνώ πως στην ευρωβουλή δεν εκπροσωπώ μόνο το Δημοκρατικό Συναγερμό, που με τίμησε, αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου, άρα όλους τους Κύπριους πολίτες.

  • Με επέλεξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, βλέποντας ότι με τη δική μου υποψηφιότητα, θα μπορούσα να προσφέρω και να υλοποιήσω όλα αυτά που έλεγα διαχρονικά. Να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, να προσφέρω στην πατρίδα μου, χωρίς παρωπίδες. Όταν έρχεται το μεγαλύτερο κόμμα και σου λέει, ότι σέβεται αυτό που είσαι, την ίδια ώρα σέβεσαι κι εσύ αυτό το κόμμα και τις αξίες του. Νομίζω ότι δημιουργεί μία πάρα πολύ καλή χημεία, για να πετύχεις. Άλλωστε δεν είμαι ξεκάρφωτος και ουρανοκατέβατος στο χώρο. Υπενθυμίζω ότι υπήρξα αντιπρόεδρος της φοιτητικής παράταξης, «Πρωτοπορία» και εκπρόσωπος τύπου, της υποψηφιότητας του Ιωάννη Κασουλίδη, στις προεδρικές του 2008».

Σημείο αναφοράς, της κουβέντας μας, το κυπριακό και η ημικατεχόμενη μας πατρίδα εντός κι εκτός ευρωκοινοβουλίου..

«Ξεκινώ από μία αρχή. Δεν υπάρχει σώφρον άνθρωπος που να πιστεύει ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί μακριά από το τραπέζι των συνομιλιών. Εκεί είναι ο φυσικός χώρος του κυπριακού, ούτε με πόλεμο θα το λύσουμε, ούτε με μαγκιές. Θα λυθεί με συνομιλίες, άρα είναι ο μοναδικός δρόμος. Στηρίζω πλήρως τη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λέει το αυτονόητο. Δεν μπορούμε να πάμε να συζητούμε το κυπριακό, αν δεν τεθούν κάτω πρώτα κάποιοι βασικοί όροι αναφοράς.

Τι πάμε να κάνουμε; Ποιες είναι οι προσδοκίες μας; Τι θέλουμε από αυτό το διάλογο; Διαφωνώ πλήρως και για μένα προσωπικά είναι κόκκινη γραμμή, να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, θέμα διαμοιρασμού φυσικού αερίου. Απορρίπτω κατηγορηματικά, την όποια προσπάθεια, να σύρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες μόνο και μόνο για να μοιράσουν το φυσικό αέριο. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή κι ελπίζω και πιστεύω πως κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε.

Στις 9 Αυγούστου έχει καθοριστεί η συνάντηση, του Προέδρου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, κι έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τις προθέσεις του. Πάει, θέλοντας να επιλυθεί το κυπριακό. Έχουμεόλοι κουραστεί. Θα μάθουμε, θα αντιληφθούμε και θα διαπιστώσουμε και τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά πάει στις συνομιλίες έχοντας πίσω της μια Τουρκία, η οποία καθορίζει τα πάντα, η οποία δεν αποδέχεται το πιο σημαντικό κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων κι αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, δεν πιστεύω πως θα υπάρχει κάποια προοπτική στο διάλογο. Επαναλαμβάνω, το κλειδί είναι στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία, εν μέσω προκλήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, δείχνει τις προθέσεις της, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα και ελπίζω και είμαι σίγουρος πως θα σταθούμε στις αρχές ώστε να υπάρξει μια σωστή λειτουργική και βιώσιμη λύση”.

Και προσθέτει:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα κόμμα, το οποίο δεν περιορίζει την έκφραση της όποιας άποψης, άλλωστε υπενθυμίζω ότι στις μακροχρόνιες συζητήσεις και για το κυπριακό και για άλλα θέματα, κι αν είναι κάτι το οποίο χαίρομαι στο Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη θέση του, χωρίς να έχει ούτε απαγορεύσεις, ούτε και επιπτώσεις. Η θέση μου για το κυπριακό ήτανκαι είναι δεδομένη. Δεν είναι διαφορετική απ’ αυτή που εκφράζει το κόμμα, ότι θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των αρχών και των αξιών, των οποίων τίθενται στο τραπέζι. Επιμένω ότι η Τουρκία πρέπει να βγει από την εξίσωση, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως κυπριακός λαός, σε μία επανενωμένηπατρίδα.

  • Τη μέρα που η φιλανδική προεδρία, αναλάμβανε την προεδρία της ευρωπαϊκής ένωσης, άκουγα γύρω μου, να τίθενται τα διάφορα θέματα, από το καθεστώς τουΧονγκ – Κονγκ μέχρι και το τι έγινε στη Βενεζουέλα. Εκείνη τη στιγμή, ένοιωσα την ανάγκη, φορτίστηκα και έλαβα τον λόγο για να υπενθυμίσω στη Φιλανδική προεδρία, στην Κομισιόν αλλά και στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου ότι στο σπίτι μας, στην Ευρώπη, υπάρχει κατεχόμενο έδαφος, υπάρχει η κυπριακή δημοκρατία, η οποία είναι πλήρες μέλος κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 38% του εδάφους είναι κατεχόμενο από την Τουρκία, μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Εκείνη τη στιγμή ένοιωσα την ανάγκη, το είπα, το έβγαλα όσο πιο έντονα μπορούσα και χαίρομαι διότι η ανταπόκριση από τους συναδέλφους μου ήταν συγκινητική στη συνέχεια έσπευσαν να μου πουν ότι «καλά έκανες, πρέπει αυτά να τα θυμίζουμε».

Το κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι μόνο για το κυπριακό καταπελτικό για την Τουρκία. Η Τουρκία έχει καταφέρει με τη στάση και την πολιτική της, να εξαγριώσει όλους τους Ευρωπαίους. Κι αυτή τη στιγμή μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να πατήσουμε και να δείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπάρχει κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος, υπάρχει μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης κι επιτίθεται με μία δεύτερη εισβολή κι απειλεί και την Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή της… όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε…»

Και ποια είναι σήμερα η στάση και δράση του Λουκά Φουρλά απέναντι στα κοινά, στις ευάλωτες ομάδες και στους μικρούς μας ήρωες;

«Ότι έλεγα προεκλογικά, το υλοποιώ και μετεκλογικά, έχω καταφέρει να μπω στην επιτροπή απασχόλησης κοινωνικών θεμάτων, ακριβώς για να μπορώ πλέον μέσα από ένα θεσμικό ρόλο, να στηρίξω όλα αυτά που έκανα εδώ και χρόνια, για ενίσχυση κοινωνικών κι ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, βιώσιμη και ισότιμη εργασία για όλους, πρόσβαση για όλες τις ομάδες των πολιτών σε όλα τα κέντρα κι αυτός θα είναι ο αγώνας μου, για τα επόμενα πέντε χρόνια στην ευρωβουλή.

  • Ήδη έχω προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις, πλέον ως ευρωβουλευτής, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ακριβώς για να δείξω τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν και τους τρόπουςπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, η πρώτη εκδήλωση που θα γίνει στην Κύπρο, με φιλοξενούμενο τον συνάδελφο Στέλιο Κυμπουρόπουλο, θα αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, σε επίπεδο προσβασιμότητας κι αυτόνομης διαβίωσης. Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Πώς μπορούμε να βελτιωθούμε αυτές τις συνθήκες;

Οι εκδηλώσεις για τους μικρούς ήρωες που για μένα πλέον είναι τρόπος ζωής, απλώς τώρα από ένα άλλο θεσμικό βήμα, θα μπορώ να προσφέρω, αν θέλετε σε μεγαλύτερη έκταση, αυτά που έκανα και προηγουμένως. Στις 22 Δεκεμβρίου, κολυμπάμε και φέτος ενάντια στον παιδικό καρκίνο, γιατί κανένα παιδί πρέπει να είναι μόνο.

Προεκλογικά είχα πει δύο πράγματα, τα οποία έδωσαν και το έναυσμα σε κάποιους να με πετροβολήσουν, το «θα μπω καθαρός, θα βγω καθαρός» και το «δεν είμαι πολιτικός και δε θα γίνω πολιτικός». Το καθαρός ναι, μπαίνω καθαρός και θα βγω καθαρός, αυτό το πράγμα το πιστεύω, ο κόσμος είχε ανάγκη να ακούσει αυτά τα πράγματα, είχε ανάγκη, να νοιώσει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπαίνουμε στην πολιτική για να κερδίσουν.

  • Μπαίνουμε στην πολιτική γιατί θέλουμε να προσφέρουμε. Ο κόσμος έχει μια άδικη εικόνα για τους πολιτικούς κι αυτό οφείλω να το πω, δεν είναι όλοι το ίδιο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οδήγησαν τον κόσμο να απαξιώσει την πολιτική. Ήθελα απλά να υπενθυμίσω ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Όταν λέω ότι δεν είμαι πολιτικός, δεν εννοώ ότι δεν μετέχω τα της πολιτικής. Αυτό θα ήταν ανόητο και της πολιτικής μετέχω και συμμετέχω και πολιτική παράγω, ως εξελεγμένος ευρωβουλευτής. Δε θα γίνω πολιτικός, με την έννοια που την έχει ο κόσμος στο μυαλό του. Δε θα είμαι ο άνθρωπος, ούτε για τα χατίρια, ούτε για να πηγαίνω να εξυπηρετώ αλλά ούτε και να κάνω πράγματα με τα οποία δε συνάδουν με τη δική μου αξιοπρέπεια, ως άνθρωπος κι ως προσωπικότητα. Θα είμαι εκεί για να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, θα κάνω ότι μπορώ…

Γι αυτό είναι για μένα η πολιτική. Πολιτική, το είχα πει και προεκλογικά δεν είναι μόνο να βγαίνεις στην τηλεόραση, να αντιπαρατίθεσαι και να θριαμβολογείς. Πολιτική για μένα, είναι να προσπαθείς καθημερινά να βελτιώσεις τη ζωή των ανθρώπων γύρω σου και να προσπαθείς για ένα καλύτερο πολιτικό περιβάλλον για όλους».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Ενας χρόνος μετά την τραγωδία: Αφού ξεχάσαμε το Μάτι, ας θυμηθούμε τουλάχιστον τα παιδιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: