ΗΠΑ στην Ελλάδα: Μην δεχθείτε το Adrian Darya 1, βοηθάτε μία τρομοκρατική οργάνωση

File Photo: Το ιρανικό τάνκερ Grace 1 που μετονομάστηκε Adrian Darya 1 αναχωρεί από το Γιβραλτάρ. EPA, A. CARRASCO RAGEL μέσω ΚΥΠΕ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβιβάσει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση για ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που ξεκίνησε για την Ελλάδα τη Δευτέρα μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ και για το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις 45 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να βοηθηθεί το συγκεκριμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παρέχει υλική υποστήριξη σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση, όπως έχει οριστεί από τις ΗΠΑ. Η βοήθεια θα μπορούσε να έχει πιθανές εγκληματικές συνέπειες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Grace 1, μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, και έφυγε από το Γιβραλτάρ αργά την Κυριακή το βράδυ. Στοιχεία παρακολούθησης πλοίων έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι της Καλαμάτας στην Ελλάδα και είχε προγραμματιστεί να φτάσει την επόμενη Κυριακή.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το βυτιοφόρο βοήθησε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και σε όλους τους λιμένες της Μεσογείου, για να αποφύγουν να διευκολύνουν το πετρελαιοφόρο.

Το Grace 1 κατευθύνεται προς την Ελλάδα: Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη σύλληψη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: