File Photo: Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον νέο παράνομο ψευδο-«πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ και τον παράνομο ψευδο-«υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Φωτογραφία: Turkish Presidency




Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στις αποφάσεις της παράνομης ψευδο-«κυβέρνησης» των κατεχομένων για τα Βαρώσια, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σωστές, στον παράνομο ψευδο-«πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ, πριν μεταβεί ο ίδιος στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

  • Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, που είχε σειρά επαφών σήμερα στα κατεχόμενα, δήλωσε πως τα Βαρώσια είναι μέρος του εδάφους του ψευδοκράτους, λέγοντας πως η Τουρκία θα στηρίξει τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και όλες τις ενέργειες που είναι υπέρ του τ/κ «λαού», κατά την έκφρασή του.

Ο Ερσίν Τατάρ είχε προηγουμένως επαναλάβει τη θέση του ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση, καθώς είναι μια προέκταση της Αμμοχώστου και εντός των συνόρων, όπως είπε, του ψευδοκράτους. Ναι, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις του ΟΗΕ, συνέχισε ο παράνομος ψευδο-«πρωθυπουργός», αλλά -συνέχισε- 45 χρόνια μετά δεν υπάρχει κάποια ελπίδα για συμφωνία λύσης, δεν υπάρχει λόγος αυτή η περιοχή να παραμένει κλειστή. Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι έχουν περιουσιακά στοιχεία στην κλειστή περιοχή, μεταξύ των οποίων και τα βακούφικα, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι ως παράνομη ψευδο-«κυβέρνηση» έχουν ελέγξει όλα τα αρχεία, και τα δικά τους και αυτά της Τουρκίας που πάνε πίσω στο 1571.

  • Πρόκειται ένα μεγάλο έργο, δεν πρόκειται για κάτι που θα γίνει σε μία μέρα, ίσως ανοίξει ανά περιοχή, πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι στην Αμμόχωστο βρίσκεται και το λιμάνι, ο εκσυγχρονισμός του οποίου θα βοηθήσει την πόλη και τον τουρισμό.

Στο θέμα των Βαρωσίων αναφέρθηκε ο Τούρκος Υπουργός και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την παράνομη ψευδο-«υπουργό εσωτερικών». Ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι στηρίζουν την εργασία καταγραφής που διεξάγει η παράνομη ψευδο-«κυβέρνηση» στην περίκλειστη πόλη και την εξεύρεση μιας λύση που να διαφυλάττει τα περιουσιακά δικαιώματα.

  • Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από το γραφείο του παράνομου ψευδο-«αναπληρωτή πρωθυπουργού» και παράνομου ψευδο-«υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δημοσιογράφων τουρκοκυπριακών ΜΜΕ και όσων είναι εγγεγραμμένοι στην «ένωση ξένου Τύπου» (κυρίως ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ).

Μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην καταγραφή, λέγοντας πως πρώτη φορά γίνεται μια τέτοιου μεγέθους καταγραφή των κτιρίων και της κατάστασης στα Βαρώσια και γι’ αυτή την εργασία θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου. Μια τέτοια επίσκεψη δημοσιογράφων διοργανώνεται για πρώτη φορά μετά το 1974, σημείωσε, λέγοντας ότι την επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο ίδιος πριν από καιρό.

Προειδοποιήσεις και από Τούρκο πρώην διπλωμάτη

Πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ για να μπορέσει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» να εξετάσει τις υποθέσεις που έχει ενώπιόν της και αφορούν την περίκλειστη πόλη, δήλωσε ο Τούρκος πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Ντεριάλ Μπατίμπαϊ, διερωτώμενος μήπως «ο τουρκικός στρατός ήταν αυτός που εμπόδιζε το ΕΒΚΑΦ να αποκτήσει τις περιουσίες του στο Βαρώσι;»

  • Σε συνέντευξή του σήμερα στην Χαβαντίς, ο Μπατίμπαϊ, που συνέβαλλε στην ίδρυση της «επιτροπής», ανέφερε ότι η εν λόγω απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» δεν συνάδει ούτε με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου ούτε με τους νόμους του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοχοι των τίτλων ιδιοκτησίας στην περίκλειστη και την εγκατέλειψαν το 1974. Για να εξεταστεί μια υπόθεση στο δικαστήριο, είναι διεθνής κανόνας ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παρευρίσκονται στη δίκη, πρόσθεσε.

Συνεπώς, είπε, η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί και το «ανώτατο δικαστήριο» να λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει μια διαδικασία μπροστά μας μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ανέφερε ο κ. Μπατίμπαϊ και εάν μέχρι τότε το «ανώτατο» εκδώσει απόφαση που να ακυρώνει την απόφαση του «επαρχιακού», τότε η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα μπορούσε να εξετάσει τις υποθέσεις της εταιρείας που έχει προσφύγει και άλλες 500 παρόμοιες αιτήσεις (που αφορούν τα Βαρώσια).

Το ΕΔΑΔ, συνέχισε, θα είναι πολύ ευχαριστημένο με αυτή την κατάσταση και ο τρόπος των τοπικών θεραπειών θα ανοίξει και πάλι. Επί του παρόντος, συνέχισε, δεν υπάρχει «εσωτερική εθνική νομοθεσία» όσον αφορά τα Βαρώσια. Κάτι που προσπαθούν να αποδείξουν και οι Ε/κ στο ΕΔΑΔ όπως είπε, ότι δηλαδή ο τρόπος των τοπικών θεραπειών είναι κλειστός στο ψευδοκράτος.

  • Οι Ε/κ, συνέχισε, υποστηρίζουν ότι η απόφαση του «δικαστηρίου» στην Αμμόχωστο έχει εξαλείψει την «επιτροπή» ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο γι’ αυτό εάν μέχρι τις 4 Νοεμβρίου δεν μπορέσει η τ/κ πλευρά να υπερβεί το νομικό εμπόδιο που δημιούργησε η ίδια για τον εαυτό της, θα φανεί ότι η «επιτροπή» δεν αποτελεί αποτελεσματικό τοπικό φάρμακο «και, δυστυχώς, οι εθνικιστικοί κύκλοι στο νότο θα είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Πρέπει επίσης να πούμε τα εξής: Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα χάσει μια θαυμάσια ευκαιρία από την άποψη της διεθνούς νομιμότητάς της».

Υπενθύμισε ότι σε κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Ερντογάν – Τατάρ στην Άγκυρα έγινε αναφορά σε οδικό χάρτη όσον αφορά την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και το θέμα των Βαρωσίων.

  • «Το Βαρώσι δεν είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ; Αυτή η συζήτηση μου φαίνεται ενδιαφέρουσα στα αλήθεια. Πράγματι δεν μπορώ να την καταλάβω. Διότι το Βαρώσι πέρασε υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού πριν ακριβώς 45 χρόνια, έτσι δεν είναι; Μήπως ο τουρκικός στρατός ήταν αυτός που εμπόδιζε το ΕΒΚΑΦ να αποκτήσει τις περιουσίες του στο Βαρώσι;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρώην Πρέσβης.

Υπενθύμισε ότι μετά το Κραν Μοντάνα ο ίδιος είχε προτείνει τρία πράγματα για να μετατραπεί το στάτους κβο υπέρ της τ/κ πλευράς και αυτό ήταν η ταχεία εξέταση των υποθέσεων από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λέγοντας ότι μέσω αυτής μπορεί να αλλάξει η βάση για το περιουσιακό. Δεύτερο, είπε, είναι η επιστροφή των Μαρωνιτών που θα δείξει την πολυπολιτισμικότητα και το τρίτο το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση.

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μια ομάδα Ε/κ στο διαδίκτυο που κατάγονται από τα Βαρώσια και είπε ότι αυτοί υπέβαλαν μεταξύ τους την ερώτηση ‘θα επέστρεφες στο Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση;’ «Μου ελέχθη ότι το 70% δεν είναι εναντίον της ιδέας της επιστροφής. Αυτός είναι πολύ σημαντικός αριθμός. Ελπίζω ότι βγήκαν θετικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση κατά τις πρόσφατες συναντήσεις στην Άγκυρα».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα της διασποράς συζήτησαν Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: