Δημιουργική συνάντηση θέλει ο Αναστασιάδης με Ακιντζί είπε ο Προδρόμου: Δηλώσεις αρχηγών

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. ΚΥΠΕ Σταύρος Ιωαννιδη




Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει μια δημιουργική συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, είπε ο Εκπρόσωπος.

Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι να έχει στις 9 Αυγούστου μια δημιουργική συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας μετά το πέρας της τρίωρης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, στη θερινή προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι μετά το πέρας της συνάντησης, την ερχόμενη Παρασκευή, με τον Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και θα τους ενημερώσει.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προσέγγισή του στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου και την επιδίωξή του να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

Είπε ακόμη ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων, τις οποίες ο Πρόεδρος θα λάβει υπόψη του και θα αξιολογήσει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι «είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά η οποία με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο του 2017».

Μετά το αδιέξοδο, είναι η δική μας πλευρά η οποία και έχει λόγους και έχει επιδιώξει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ότι «αυτός είναι ο στόχος μας».

Επομένως, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων προσέρχεται σε όλες τις διαδικασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων του ΓΓ που είχαμε από το Κραν Μοντάνα, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στην ΑΟΖ την Παρασκευή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι χρήσιμο, ούτε θα ήταν υπεύθυνο να γίνουν δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας τη συζήτηση. Είπε ότι πρόκειται για άτυπη συνάντηση, η οποία έχει επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή.

Ως προς τις θέσεις του Προέδρου για φυσικό αέριο και Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι θέσεις τις δικής μας πλευράς είναι γνωστές».

Για την ατζέντα της σημερινής συνάντησης ο κ. Προδρόμου είπε ότι έγινε μια δημιουργική συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την προσέγγισή του και άκουσε τις θέσεις και απόψεις των κομμάτων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μια ελάχιστη κοινή συνισταμένη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι η ώρα για δηλώσεις. «Είμαστε επικεντρωμένοι στην επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Λιλλήκας: Ελάχιστες οι πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα

Είναι πάρα πολύ μικρές ως ασήμαντες οι πιθανότητες να βγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, εκτιμά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πως “ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει στη συνάντηση με τον Ακιντζί να εστιάσει πάνω στην ουσία και η ουσία είναι το πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και δημιουργηθεί κοινό έδαφος γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγηθούμε σε μιαν επίσημη τρίτη Διάσκεψη για να έχουμε ένα τρίτο διαδοχικό αδιέξοδο”.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε την ταφόπλακα για το Κυπριακό και θα επέτρεπε στην Τουρκία να προωθήσει αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαβούσογλου και σήμερα, σε νέα μοντέλα λύσης του Κυπριακού, πρόσθεσε.

“Εκεί εστιάσαμε και καταθέσαμε τη δική μας την πρόταση. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ζητήματα όπως είναι οι προτάσεις του κ. Ακιντζί πρέπει να είναι εκτός συζήτησης γιατί πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα για διασύνδεση με τη λύση του Κυπριακού, κάτι που θα καταστήσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα όμηρο της λύσης του Κυπριακού και η λύση όπως ξέρουμε δεν εξαρτάται από εμάς”, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας.

Είπε πως θεωρεί ότι όπως είναι τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί από την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις ακραίες θέσεις και του Ακιντζί στα ζητήματα του φυσικού αερίου αλλά και της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, στρατευμάτων, όπως και η επιμονή πάνω στην ερμηνεία της πολιτικής ισότητας δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιαν αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Τα δυο θέματα που έβαλε η ΕΔΕΚ δια του προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου,

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκφράσαμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε ο ίδιος να μπορέσει να τις αξιοποιήσει όσο καλύτερα θα μπορούσε, εποικοδομητικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανένας δεν είναι αντίθετος με την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος όπου πολλές φορές η Τουρκική πλευρά αξιοποιώντας την καλή θέληση και πρόθεση της πλευράς μας προσπάθησε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και να κατοχυρώσει πολιτικό κεκτημένο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή όμως τίθενται και δύο σοβαρά ζητήματα:

Το ένα είναι το θέμα του Φυσικού Αερίου. Για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το Φυσικό Αέριο να τεθεί ως θέμα συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο ότι πρέπει να θέσει ένα ερώτημα στον κ. Ακιντζί:

Σε ποιο εύρος έκτασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ήθελε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχει κάνει αναφορικά με τη διαχείριση του ενεργειακού;

Σε αυτό που έχει κατοχυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας και τις συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες ή αυτό που η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Για εμάς αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Και επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα την επιστροφή της Αμμοχώστου στον έλεγχο των Η.Ε. για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα επιτρέψει την επιστροφή των κάτοικων της σε συνθήκες ασφάλειας.

Αυτά για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικά και ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει θετικά».

Αν θέλουν συνδιαχείριση φυσικού πλούτου να ενταχθούν στην ΚΔ, λέει η Ελένη Θεοχάρους

Τους υδρογονάνθρακες και τον φυσικό πλούτο τους διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και κανένας άλλος, και εάν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι συνδιαχείριση ας έλθουν να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, η κ. Θεοχάρους είπε πως έγινε μια παραγωγική συζήτηση ενόψει της προσεχούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί.

Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε πλαίσια καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα και σίγουρα να απορριφθεί η πρόταση για σύσταση μικτής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως τους υδρογονάνθρακες και τον φυσικό πλούτο τα διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και κανένας άλλος και εάν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι συνδιαχείριση ας έλθουν να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης πρέπει να απορριφθεί οπωσδήποτε η πρόταση για την αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας, ανέφερε.

Όσον αφορά τα ΜΟΕ, η κ. Θεοχάρους είπε πως έχουν δοθεί πάρα πολλά από μέρους της ε/κ πλευράς και εάν οι Τούρκοι θέλουν πράγματι να κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση “ας εφαρμόσουν τις συνθήκες που υπάρχουν για την Αμμόχωστο”.

Ευχόμαστε να έχει μια καλή απόληξη η συνάντηση της Παρασκευής και να τεθούν οι βάσεις για μια σωστή διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, αν και μας ξενίζει το γεγονός ότι είχε τεθεί ως προϋπόθεση για τον οποιονδήποτε διάλογο η άρση των νέων τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Εποικοδομητική η συζήτηση δήλωσε ο Μάριος Κάρογιαν

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατική Παράταξης Μάριος Κάρογιαν τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Τρόοδος.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα βοηθήσουν για τα επόμενα βήματα παρακάτω.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κάρογιαν είπε ότι άκουσαν τις σκέψεις και απόψεις του Προέδρου ενόψει της συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη και διατύπωσαν τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις.

«Ο Πρόεδρος θα αξιολογήσει όλα αυτά τα οποία έχει ακούσει και είμαι βέβαιος ότι θα τα χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι που αφενός μεν να δοθεί το στίγμα ότι η πλευρά μας είναι πρόθυμη, είναι έτοιμη, όταν προετοιμαστούν σωστά οι διαδικασίες, να μπει σε ένα διάλογο με απώτερο στόχο την επίλυση του Κυπριακού, τη βιώσιμη και λειτουργική, και από την άλλη πλευρά να δοθεί η δυνατότητα και στον διεθνή παράγοντα έτσι που να ασκήσει εκείνες τις πιέσεις, που να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση» στην περιοχή, είπε.

Η Δημοκρατική Παράταξη, συνέχισε, υπέβαλε μια σειρά από σκέψεις και προβληματισμούς, σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, υπενθυμίζοντας παράλληλα την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αρχών, είπε ότι θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για τη βάση λύσης του Κυπριακού και στα επιμέρους ζητήματα.

Για την Αμμόχωστο είπε ότι αποτελεί θέμα προτεραιότητας και θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να επιστραφεί στα Ηνωμένα Έθνη και στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η στασιμότητα σίγουρα δεν βοηθά, ενώ το παρατεταμένο αδιέξοδο δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι και να προσαρμοστούμε στα όσα παράλογα και σε όσα απαράδεκτα η Τουρκία σχεδιάζει προς εξυπηρέτηση των δικών της στόχων».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Θράσος χωρίς όρια από Τσαβούσογλου: Προτείνει συνεταιρισμό με Κύπρο – Ελλάδα σε ΑΟΖ – Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: