“Διαταγές” Τραμπ στις αμερικανικές εταιρείες: Να μεταφέρουν την παραγωγή από Κίνα στις ΗΠΑ

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη βράβευση του θρύλου των Μπόστον Σέλτικς Ρόμπερτ Κάουζι, με το Μετάλλιο της Ελευθερίας σε τελετή στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. EPA, SHAWN THEW
Να βρουν τρόπους με τους οποίους θα διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και θα τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ “διέταξε” τις αμερικανικές εταιρείες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

  • Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter, ότι θα απαντήσει αργότερα σήμερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ” ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. “Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς”, πρόσθεσε.

  • Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ “έχασε βλακωδώς” τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς τοι Κινέζοι “έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία (…) και θέλουν να συνεχίσουν”.

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις αυτές, οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ υποχώρησαν κατά περίπου 1%.

Με άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να “αναζητήσουν και να σταματήσουν” όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. “Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα την διατηρήσουμε έτσι”, κατέληξε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο χρηματοδότης των Συντηρητικών, μεγαλοβιομήχανος Ντέιβιντ Κοτς

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal